S-a născut bebelușul și tot Universul ți s-a schimbat, chiar dacă nu conștientizezi încă pe deplin acest lucru. Fii fără grijă, va veni și momentul acela. Până atunci, te așteaptă un eveniment destul de emoționant și important, precum aducerea nou-născutului acasă. Iată câteva sfaturi utile, astfel încât lucrurile să fie mai ușoare și mai organizate.

mamaplus

La spital

În cele mai multe cazuri gravida își pune în bagajul de spital, atunci când se pregătește pentru naștere, și hăinuțe, dar și alte lucruri necesare pentru un nou-născut. Și de cele mai multe ori nou-născutul este excesiv de îmbrăcat, atunci când are parte de experiența pe nume „prima călătorie spre casă”. Sfatul specialiștilor este să-l îmbraci pe bebeluș „așa cum te îmbraci tu, și încă un strat”.

Atunci când este vară și foarte cald afară, nou-născutul nu are nevoie de mai mult de un body întreg sau un body-maiou, iar în acel caz îi poți acoperi piciorușele goale cu o păturică subțire. Ai grijă să nu-i fie niciodată fața acoperită!

Ai mai multe șanse să duci acasă un nou-născut calm și mulțumit, dacă nu vei petrece prea mult timp la spital, îmbrăcându-l în hăinuțe sofisticate și cu tot felul de capse.

Este important să pregătești și haine pentru tine, pentru externarea din spital. Ai grijă ca acestea să fie cât mai comode, mai largi, să nu te incomodeze în niciun fel și să fie cât mai ușor de îmbrăcat sau purtat.

Un alt sfat util este să te asiguri că deții toate informațiile de care ai nevoie, precum: când va fi prima vizită medicală a bebelușului, când vei veni tu pentru un control după naștere și orice alte întrebări legate de cum să-l alăptezi, cum să-l ajuți să regurgiteze, cum să-i faci baiță etc.

Acasă

Atunci când crezi că lucrurile vor fi mai ușoare, devin, de fapt, mai interesante, și anume, aducerea nou- născutului acasă poate fi plină de provocări. Dacă mai ai cel puțin un copil care te așteaptă acasă, este important să faci astfel, încât să-ți găsești timp să petreci timp calitativ cu fiecare în parte, dar să te aștepți și la mici momente de gelozie din partea copilului sau copiilor mai mari. Unii părinți le aduc frățiorilor/surioarelor mai mari un cadou din partea „nou-născutului” și îi încurajează, încă din primele zile să se implice, să „ajute” la îngrijirea bebelușului mic, astfel încât acomodarea cu noul membru de familie să fie mai ușoară. Specialiștii susțin că trebuie pregătit și animalul de companie (dacă există), pentru venirea nou-născutului în casă.

Un alt sfat este să nu eziți să limitezi pe cât posibil vizitatorii care vor dori să vină să cunoască bebelușul, să refuzi întâlniri dacă celelalte persoane sunt răcite sau încă se află în perioada de recuperare și să le ceri tuturor să se spele pe mâini, atunci când vă trec pragul casei.

Primele emoții

La început, după naștere, vei experimenta trăiri mixte. Este firesc să fii neliniștită, emoționată și să ai impresia că, pur și simplu, nu mai știi ce să faci. Aceste trăiri se pot cumula și cu cele de pe urma experienței avute la naștere, indiferent de cum ai născut, te poți simți epuizată, poți să ai unele dureri și în plus, nici hormonii nu prea te ajută.

Ai răbdare cu tine și nu-ți seta așteptări prea mari la început, fiindcă multe le vei învăța, cum s-ar spune, din mers.

Sursa