Sarcina cu termen depășit, sarcina peste termen sau sarcina prelungită, cum i se mai spune, este un termen foarte vag. Cum stau lucrurile de fapt: copilul nu se grăbește să părăsească burtica mamei? Sau calculele medicilor sunt greșite? Ce-i de făcut într-o astfel de situație?
Pe de o parte, oricum nu vei rămâne însărcinată pe vecie, dar, pe de altă parte ... Medicii avertizează că sarcina prelungită poate dăuna sănătății copilului! Totuși, cum anume poate fi afectat fătul?
Problemele apar în primul rând datorita îmbătrânirii placentei, care nu mai secretă suficient lichid amniotic, ea fiind și cea care asigură nutriția și oxigenarea fătului. Pentru că fătul este expus asfixiei intrauterine medicul poate insista asupra inducerii travaliului. Lipsa de oxigen îi poate provoca fătului spasme iar în consecință se eliberează meconiu în lichidul amniotic pe care copilul îl înghite. Din această cauză, în cel mai rău caz, copilul ar putea avea nevoie de ventilație artificială, imediat după naștere.
Copilului i se întăresc oasele. Unul din cei mai nefavorabili factori a unei sarcini trecute de termen, este faptul că la copil încep să se întărească oasele și să se închidă fontanela. Astfel el va trece foarte greu prin canalul pelvin.
Deficiențele nutriționale pot provoca fătul, să consume din propriile rezerve de grăsime care erau stocate pentru a-l asigura cu căldură și hrană în primele zile după naștere.
Din această cauză copiii care se nasc peste termen sunt de obicei mai slabi și oarecum bolnăvicioși. Adesea, ei sunt diagnosticați cu hiperactivitate.
Totuși ținem să menționăm încă o dată: toate acestea trebuie să le știi doar pentru dezvoltarea propriilor cunoștințe, iar dacă aveți sau nu nevoie de inducerea travaliului, hotărăște doar medical care duce sarcina.