Datele statistice denotă faptul, că în cazul unei prezentații pelviane crește riscul unor diverse complicații. De aceea, până la naștere puteți ajuta fătul să ocupe o poziție corectă – cu capul în jos.

Prezentație pelviană: cum poate fi întors fătul?

Poziția în care se află fătul în burtică, este determinată de medic în cadrul examinării gravidei, după care acest lucru este confirmat de specialistul-ecografist.

Măsurile care pot fi întreprinse pentru întoarcerea fătului sunt admise nu mai devreme de a 32-34 săptămână de sarcină. Rețineți: autotratamentul este inacceptabil fără o consultație cu ginecologul. Una sau câteva metode, care pot fi utilizate concomitent, trebuie să fie gândite și recomandate doar de medicul care urmărește sarcina femeii.

Gimnastica de corecție

Este una din cele mai eficiente metode de rezolvare a problemei.

Prezentație pelviană: cum poate fi întors fătul?

Întoarcerea. În poziție culcată pe spate întoarceți-vă de pe o parte pe alta, rămânând în fiecare poziție pentru cca 10 minute. Exercițiul trebuie efectuat de 3 ori pe zi până la masă. Uneori fătul se întoarce deja după o săptămână de exerciții.

Ridicarea bazinului. Culcați-vă pe spate pe o suprafață înclinată, ridicând puțin bazinul cu 20-30 cm. mai sus de cap. Puteți folosi pernele. Rămâneți în poziția respectivă nu mai puțin de 5 și nu mai mult de 15 minute. Se efectuează de 2 ori pe zi înainte de masă timp de 2-3 săptămâni. Astfel, forța gravitațională împinge capul fătului în partea de jos a uterului, iar copilul ia poziția corectă.

Profilaxia fătului mare

Femeia gravidă trebuie să fie foarte atentă la regimul alimentar și să țină sub control greutatea în limitele normelor stabilite, pentru ca fătul să nu crească prea mult. Acest lucru va ajuta să evitați complicațiile în timpul nașterii, care probabil va fi efectuată printr-o intervenție chirurgicală.

Prezentație pelviană: cum poate fi întors fătul?

Metode alternative

De regulă, acestea nu sunt confirmate prin date științifice, medicii însă susțin, că aplicarea lor poate fi foarte eficientă.

Rugați fătul să se întoarcă. Adresați-vă bebelușului cu rugămintea de a ocupa poziția corectă. Vorbiți-i despre aceasta cât mai des posibil, netezindu-vă burta. Rugați soțul la fel să se adreseze micuțului cu rugămintea de a fi ascultător.

Vizualizarea

De câteva ori pe zi imaginați-vă cum fătul se întoarce în burtică.

Muzica. Bebelușul poate reacționa la sursa unor sunete plăcute pentru el, la fel ca și la lumină: să se întoarcă în direcția de unde se aude melodia. Pentru ca el să le audă, amplasați căștile unui dispozitiv muzical în partea de jos a burtei, sub haine.

Piscina. Atunci când mama înoată sau pur și simplu se află în apă, fătul se mișcă împreună cu ea și se poate răsuci la 180 de grade.