Tot mai mulți copii vin pe lume în urma operațiilor cezariene, care poate fi aplicată drept măsură de urgență sau intervenție planificată din timp. Operația cezariană planificată – despre toate aspectele acestei intervenții vom vorbi astăzi în cadrul articolului mamaplus.md.

Operația cezariană

Indicații pentru operația cezariană planificată

Pentru a determina dacă nașterea pe cale naturală este posibilă, viitoarea mămică este consultată de un șir de medici specialiști. De regulă, acest lucru se întâmplă cu mult timp înainte de ziua probabilă a nașterii. În afară de medicul ginecolog curant, gravida trebuie să fie consultată de terapeut, oculist, endocrinolog, cardiolog, neurolog, dermatolog, chirurg, dar și alți doctori în cazul în care se consideră că este necesar acest lucru. Vă veți întreba în continuare: de ce oare o femeie însărcinată trebuie să alerge pe la atâția specialiști? Acest lucru este necesar pentru a depista eventualele patologii și care sunt incompatibile cu nașterea pe cale naturală. Dacă totul este în regulă, femeia poate naște pe cale naturală. Care sunt totuși indicațiile pentru operația cezariană?

Patologii ale peretelui uterin:

- Fibromul uterin, și anume – nodurile mari;

- Cicatrice insolvabilă pe uter (cel puțin 3 cm) rămasă după operația cezariană anterioară. SE depistează la ecografie;

- Două sau mai multe operații cezariene anterioare. Afecțiuni placentare, se recurge la operație cezariană când se depistează placenta previa sau placenta detașată. Boli cu caracter extra-genital;

- Herpesul genital pe organelor genitale externe;

- Cancerul genital și extra-genital (uter, ovare);

- Grad avansat de miopie, schimbări ale fundului de ochi cu riscul de detașare de retină;

- Transplant de organe (canal cardiac, rinichi și altele);

- Înrăutățirea stării generale a gravidei. De asemenea, starea copilului (malformații, hipoxie, întârziere în dezvoltare, nașteri anterioare eșuate);

- Anomalii în structura bazinului gravidei;

- Amplasarea anormală a fătului în uter;

Operația cezariană

Cum decurge operația cezariană planificată?

Dacă vi s-a prescris să nașteți prin operație cezariană, cel mai probabil, va trebui să vă internați la maternitate cu o zi înainte de intervenție. Însăși operația cezariană are loc în orele dimineții sau până după masă. De aceea, de cu seară mâncați ceva ușor, iar dimineața nu trebuie să mai mâncați nimic. Din timp, se fac toate procedurile necesare (duș, epilare zonei pubiene).

Înainte de operație, urmează să discutați cu anesteziologul pentru determinarea particularităților anesteziei, dar și pentru a stabili metoda anestezică și preparatul administrat. Odată ce veți ajunge în sala de operație, va trebui să vă dezbrăcați și să vă culcați pe masa de operație. Vi se va aplica o picurătoare, iar pe mână vi se va îmbrăca un dispozitiv pentru măsurarea permanentă a tensiunii, de asemenea, un cateter pentru a drena urina.

Dacă aveți planificată a doua operație cezariană, toate aceste aspecte vă sunt deja cunoscute. După prelucrarea zonei operaționale cu antiseptic și după ce preparatul anestezic își va face efectul, medicul poate începe intervenția. Chirurgul disecă burta și uterul, extrage copilul cu mâna și taie cordonul ombilical. În dependență de natura anestezicului administrat și dacă mama este conștientă, ea va auzi primul plâns al copilului ei și-l va vedea. Dacă femeia este sub anestezie generală, copilul va fui dus într-o secție specială pentru nou-născuți sau tatălui. După asta, se examinează cavitatea uterină, placenta și membranele fetale sunt înlăturate, tăieturile sunt cusute iar rănile sunt prelucrate cu soluții speciale. Întregul proces ia circa 40 de minute.

Operația cezariană planificată: termeni

În marea majoritate a cazurilor,. Operația cezariană este planificată cu două săptămâni înainte de ziua estimativă a nașterii. De cele mai multe ori, ginecologii scriu îndreptare la internare pentru cezariană anume reieșind din acești termeni. Ziua estimativă a nașterii este stabilită în urma calculelor care au în vedere ultima menstruație și datele ecografiei. De cele mai dese ori, operația cezariană planificată se face începând cu săptămâna a 37-a de sarcină până la termenul de 39 de săptămâni, în dependență de motivele care impun necesitatea intervenției chirurgicale.

Operația cezariană

Operația cezariană planificată: avantaje și dezavantaje

Care sunt totuși avantajele operației cezariene în raport cu nașterea pe cale naturală?

1. Procesul de naștere decurge fără durere; sunt excluse rupturile în zona perineului;

2. Excluderea traumelor copilului la naștere;

3. Femeia nu trece prin durerile facerii;

4. Posibilitatea de a salva viața copilului înb cazul în care nașterea naturală este contraindicată.

Dezavantajele operației cezariene

1. Procesul nu este unul firesc din punct de vedere fiziologic;

2. Mama nu are posibilitatea să strângă copilul la piept imediat după naștere;

3. Intervenția implică o perioadă postoperatorie complicată, îngrijirea copilului în această stare este mai dificilă;

4. Preparatele anestezice influențează copilul;

5. Interdicția de a naște în următorii trei ani;