Ai auzit cu siguranță comparația referitoare la faptul că procesul nașterii este istovitor, întocmai ca participarea la un maraton. Iată că cercetătorii au reușit să demonstreze veridicitatea acestei afirmații prin intermediul unui studiu specializat.
Nașterea naturală nu este atât de ușoară pe cât se crede
Corpul uman este incredibil de puternic, însă la fel este și mitul care planează în jurul abilității de recuperare după naștere. Nașterea este un proces natural, dar este și extrem de dificilă. Societatea trebuie să recunoască faptul că mamele au nevoie de sprijin și de timp pentru a se putea vindeca.
O cercetare desfășurată în cadrul Universității Michigan în anul 2015 a demonstrat că nașterea unui bebeluș are asupra corpului uman același impact ca și participarea la un maraton, iar proaspetele mămici suferă la nivel fizic răni similare celor unor atleți profesioniști
“Nașterea este fără îndoială unul dintre cele mai dramatice evenimente musculo-scheletale prin care trece corpul uman”.
Pentru a dovedi acest lucru, echipa de cercetători a apelat la imagistica de tip RMN care în general realizează diagnostice ale leziunilor cauzate de sport pentru a analiza leziunile cauzate de naștere.
În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit că din grupul de femei analizat un sfert au prezentat fracturi de stres similare celor ale atleților care participă la competiții de distanță lungă și alte sporturi extreme. Aproape jumătate au prezentat rupturi musculare pelvine și două treimi au suferit întinderi musculare grave.
Conform studiului, recuperarea postpartum poate dura până la 8 luni. Cu siguranță, mămicile care au trecut prin această experiență ar merita câte o medalie de merit.
Sportiva de performanță din SUA Amber Miller a reușit să alerge la un maraton de 6 ore și să dea naștere în aceeași zi și a declarat că “nașterea este cu siguranță mai grea că un maraton. Dați-mi un maraton în orice zi.”