Aţi citit zeci de cărţi despre naştere, aţi întrebat toate prietenele care au copii, dar temerile sunt tot mai mari. Organizaţi-vă terapie cu umor! Temerile unei însărcinate sunt variate şi multe. Frica de durere, de necunoscut, de situaţii confuze. Ţii sentimentele sub control sau le dai frâu liber? Dacă emoţiile te dau peste cap, opreşte-te şi zâmbeşte. Hai să visăm!

Naşterea. Detalii pe care nu ţi le spune nici mama!

Ca de obicei, imprevizibil…

La magazinul unde obişnuieşti să-ţi faci cumpărături, ţi se rupe sacul amniotic („se rup apele”). Ţi-ai imaginat? Soţul aleargă în jurul tău, oamenii păşesc peste băltoacă în centrul căreia te afli, speriată şi derutată. Ce va fi mai departe? Nimic straşnic: doar că în scurt timp nu vei mai trece pe la magazin! În aceste clipe, părţile forte ale soţului Dumneavoastră, cum ar fi înţelegerea şi raţiunea, se atrofiază. Dacă îl anunţaţi: „Scumpule, a venit timpul să plec la maternitate” şi el vă întreabă: „La ce bun?”, nu vă speriaţi. Zâmbetul Dvs, asociat cu gemetele, îl va ajuta să-şi revină repede la starea obişnuită. Urmează cel mai interesant. Veţi merge la spital cu o viteză de 30 km/h şi totuşi, veţi implora iubitul să meargă şi mai lent, pentru că simţiţi orice gropiţă pe drum. Ca să nu vă neliniştiţi pentru că vă depăşesc până şi căruţaşii şi bicicliştii, faceţi un auto-training!

Naşterea: romantismul şi rutina

După 10 ore de travaliu veţi decide să nu mai faceţi sex niciodată şi pentru totdeauna să uitaţi cuvântul „plăcere”. Dar, veţi simţi o uşurare, iar faţa va fi luminată (pentru scurtă durată) de un zâmbet provocat de geamătul soţului pe care îl veţi strânge de mână. Iat-o, forţa empatiei! În pofida existenţei multor cărţi utile însărcinatelor, în care naşterea este numită cel mai firesc proces, oricum sunteţi confuză dacă vi se elimina gazele. Fiţi pe pace! Asistentele medicale s-au obişnuit cu asta, este o rutină. În cele mai critice momente ar putea să vă vină gânduri ciudate. În loc să vă concentraţi la naşterea copilului, o să vă gândiţi dacă „am rugat vecinii să hrănească motanul sau nu?” sau „secretara mi-a anulat întâlnirile planificate pentru astăzi?”. Să nu vă apucaţi de sunat, răspunsurile la aceste întrebări mai pot aştepta. Mai departe urmează ceva de nedescris. Nu poate fi redat cu cuvine! Iar când veţi fi suturată, o să rugaţi medicul să vă lase măcar un mic orificiu! Surpriza vine mai târziu, când veţi afla că nu aveţi voie să staţi aşezată timp de o lună. Dar, situaţia are plusurile sale: la petrecerea organizată cu ocazia revenirii acasă a Dvs şi a copilaşului, puteţi sta culcată ca o regină!

Naşterea. Detalii pe care nu ţi le spune nici mama!

După naştere: adevărată zeiţă!

Sunteţi deranjată, pentru că nimeni şi niciodată nu s-a interesat de „scaunul” Dvs şi alte aspecte intime ale corpului… Vi se pare să sunteţi neatractivă şi neîngrijită… Dacă întrebaţi iubitul: „Mă mai doreşti? Cum arăt?”, veţi auzi: „Eşti frumoasă, ca niciodată!”. De fapt, el gândeşte: „Doamne, niciodată nu mi-am imaginat că ea îmi va deveni atât de… apropiată! Este minunată!”. Acestea sunt sentimentele pe care le trăieşte cu adevărat.

Pentru a evita situaţiile confuze, pregătiţi din timp trei lucruri: semnaţi cartela gravidei pentru maternitate, găsiţi un medic, faceţi bagajele.