Miopia nu este altceva decât dificultatea de a vedea obiecte la distanță. Globul ocular al persoanelor ce suferă de miopie se lungește, dar lucrurile aflate în apropiere pot fi vizualizate fără probleme. În 85 la sută din cazuri, miopia are o cauză genetică. În timpul sarcinii, la femeile cu miopie pot apărea modificări care implică funcția vizuală. Mai exact, cel mai mare interes îl prezintă apariția miopiei sau agravarea celei existente. Aceste probleme nu sunt permanente, iar vederea este readusă la starea sa, după travaliu.
Medicii ginecologi, obstetricieni și oftalmologi au împărtășit pentru o lungă perioadă de timp opinia că miopia, în special miopia ridicată, este o contraindicație pentru nașterea naturală (vaginală) deoarece există riscul detașării retiniene regmatogene.
Însă studiile nu conțin rapoarte care să descrie această consecință a miopiei la femeile care nasc pe cale vaginală. Cercetările au demonstrat că, în timpul celei de-a doua etape a travaliului, creșterea presiunii intraoculare are ca rezultat apăsarea corpului vitros asupra retinei. Deci, riscul ruperii retinei sau a detașării acesteia scade. În plus, riscul de detașare a retinei la persoanele care suferă de miopie crește odată cu vârsta, din cauze multiple.
A doua jumătate a sarcinii este asociată cu scăderea moderată a presiunii intraoculare, care poate fi și mai mare la gravidele cu hipertensiune oculară preexistentă. Acest lucru se întâmplă datorită creșterii debitului apos, scăderii presiunii venoase episclerale, scăderii rigidității sclerale și acidoză generalizată în timpul sarcinii.
Presiunea intraoculară revine, de obicei, la nivelurile de dinainte de sarcină la două luni postpartum.
Cât timp sunt efectuate controale oftalmologice trimestrial cu examinarea fundului de ochi periodic la gravidele cu miopie mare, patologia oculară preexistentă (antecedente de decolare retiniană, găuri retiniene și degenerescențe retiniene periferice de tip lattice), nașterea pe cale vaginală este o alternativă sigură pentru femeia cu miopie și nu trebuie făcută profilaxia patologiei oculare prin indicația de cezariană.
În concluzie, dacă ești însărcinată și suferi de miopie, este important să te consulți atât cu medicul tău oftalmolog, cât și cu medicul tău ginicolog, pentru a alege cea mai potrivită variantă pentru tine.