Corecția vederii cu laser este o intervenție destul de populară în rândul persoanelor de la 18-45 de ani, perioadă recomandată de specialiști. Totuși, această procedură este contraindicată femeilor însărcinate și celor care alăptează. Dacă porți ochelari, ar fi bine să faci această intervenție până la planificarea sarcinii sau după încetarea alăptării. În rândul femeilor însărcinate circulă un mit conform căruia nașterea naturală ar fi contraindicată în cazul în care s-a făcut deja corecția vederii cu laser. Cât de adevărată este această afirmație și ce spun specialiștii, aflăm în continuare.

Corecția cu laser nu poate provoca înrăutățirea vederii după nașterea naturală, pentru că intervenția este realizată pe cornee, iar scăderea vederii este legată de starea retinei.

Indiferent dacă ați făcut o intervenție cu laser sau nu, sarcina poate afecta direct vederea femeii. Sub influența hormonilor, au loc mai multe schimbări la fundul ochiului, acolo unde zonele sunt mai sensibile și mai subțiri. Aceste zone au potențial ridicat de rupere ceea ce poate determina dezlipirea de retină. Modificările ochilor pot apărea atât în cazul femeilor cu miopii ridicate, cât și în cel al persoanelor cu miopii scăzute.

Valorea miopiei nu este semnificativă în luarea deciziei de a naște natural

Riscul de dezlipire a retinei este destul de des întâlnit și acesta crește odată cu înaintarea în vârstă. Pentru evitarea acestor riscuri, viitoarele mămici ar trebui să consulte medicul oftalmolog de cel puțin trei ori în perioada sarcinii. Încă din primul trimestru, medicul poate observa anumite modificări la fundul ochiului și poate preveni unele urmări nedorite. De exemplu, în caz de subțiere a retinei, se recomandă coagularea cu laser a retinei, pe care o pot face inclusiv femeile însărcinate.

Înainte de apariția procedurii de corecție a vederii cu laser, se opta pentru procedura de keratotomie radială, în urma căreia femeilor le era recomandat să nască doar prin cezariană. Metodele contemporane de corecție a vederii nu ating retina și prin urmare, pot fi numite metode non-invazive care nu sunt contraindicate în caz de naștere naturală.