mamaplus

De ce unele femei nu au dureri în timpul nașterii naturale și ce înseamnă naștere orgasmică?

-
//
28.05.2021

Chiar dacă ne-am obişnuit să asociem naşterea cu dureri cumplite, există femei care susţin că nu au trăit un orgasm mai intens decât atunci când au dat viață copiilor lor. Unele femei spun chiar că n-au simţit deloc durere când i-au adus pe lume pe copiii lor. La rândul lor, specialiştii afirmă că într-adevăr, există femei care trăiesc o aşa-numită "naştere orgasmică".

Mai multe participante la un studiu au declarat că s-au simțit extrem de relaxate şi au atins orgasmul când au adus pe lume un copil. Medicii au căutat explicații şi au ajuns la concluzia că această reacție de plăcere este, de fapt, normală.

Când se naşte, copilul stimulează aceleaşi zone precum penisul, când intră în vagin. Teoretic, sentimentele de maximă excitare sunt fireşti.

Un studiu condus de francezul Thierry Postel a arătat că circa 0,3% dintre femei chiar au ajuns la orgasm în timpul naşterii. Studiul a luat în calcul răspunsurile a 109 moaşe din Franța, care au asistat în total la circa 206.000 de naşteri. Moaşele au menționat că au asistat la 668 de cazuri în care mamele au simțit ceva asemănător orgasmului la naştere, iar în 9 cazuri lăuzele au confirmat că au avut orgasm în acele momente.

Ce este de fapt naşterea orgasmică?

Termenul a fost propus de Debra Pascali-Bonaro, doula şi regizorul unui documentar intitulat “Naşterea orgasmică – cel mai bine păstrat secret”, film apărut în 2009. Naşterea orgasmică este prezentată ca o alternativă la naşterea tradițională, cu tot ce înseamnă aceasta: spitalizare, medicație, poziția culcat, personal medical rece şi mediu străin, lumini puternice etc. În documentar, naşterea este văzută ca un eveniment natural, emoționant, dinamic, frumos, fără spaime, chiar senzual, trăit în intimitate, asemenea actului sexual. De unde şi numele acestui concept.

Pentru a ajunge la orgasm în timp ce dau viață unor copii, femeile trebuie să se relaxeze, să stea în poziții comode şi să fie mângâiate şi sărutate de parteneri, spun specialiştii. Astfel, ele vor resimți contracțiile mai puţin intens şi naşterea va fi plăcută.