Cultura fizică și sportul după naștere: când se începe și care sunt cele utile exerciții

Cultura fizică și sportul după naștere: când se începe și care sunt cele utile exerciții

-
//
27.05.2014

Datorită educației fizice, restabilirea figurii și a muşchilor după naștere este mult mai simplă. Când se pot începe activităţile, cum se organizează şi care e dozarea corespunzătoare?

Cultura fizică și sportul după naștere: când se începe și care sunt cele utile exerciții

Viață sedentară afectează în mod negativ sănătatea și bunăstarea femeilor, adăugând probleme în perioada de după naştere. Activitatea motorie în limitele acceptabile este foarte utilă, deoarece oferă o recuperare completă a organismului, îmbunătățește imunitatea și normalizează metabolismul.

Cum se organizează corect exerciţiile fizice în perioada postpartum

Este necesar să se respecte următoarele recomandări:

- În primele opt săptămîni de la externarea din maternitate, regimul proaspetei mame ar trebui să fie de aşa natură încît lucrul prin casă să alterneze cu odihna, cu plimbările în aer liber şi cu exerciţiile fizice. În aşa fel, recuperarea se va produce mult mai repede.
- Exerciţiile fizice rapid ar trebui să vă bine dispună. Acestea au un rol foarte important în deosebi în primele săptămîni de după naştere, cînd încă sunt proaspete amintirile la durerea care aţi fost supusă. De aceea, recomandăm în mod catregoric să renunţaţi la exerciţiile fizice care se petrec într-un mod monoton şi ,,automatizat”.
- Atunci cînd alegeţi un set de exerciţii, recomandăm să vă axaţi atenţia asupra acelor exerciţii care au capacitatea de a vă întări muşchii şoldurilor, abdominali, cele ce vă pot aduce formele de pînă la sarcină.
- Cel mai bine este să vă ocupaţi de exerciţiile fizice imediat după ce v-aţi trezit, asta pentru că femeia este şi aşa îndestulată cu treburile casnice şi îngrijirea copilului. Un mic complex de exerciţii de respiraţie şi de relaxare a muşchilor pot fi executate înainte de somn.

Cultura fizică și sportul după naștere: când se începe și care sunt cele utile exerciții

Ce tip de exerciţii sunt utile pentru siluetă şi sănătatea femeii care abia a născut

Numărul de exerciții pentru mamele, care au născut de curând, este suficient de mare. De aceea, aveți posibilitatea să le alegeți pe cele care vă plac şi nu aduc după sine senzaţii de durere. Setul trebuie să corespundă pentru o uşoară  înclinare și rotire a trunchiului, ridicarea și coborârea (de strîngere și desfacere) a picioarelor, elemente de întindere din poziția culcat pe spate. Acceptabile sunt exercițiile în sala de gimnastică și peretele din sală de gimnastică; dar cu săriturile, alergările și săriturile cu coarda, ar trebui să mai aşteptaţi 3-4 săptămîni.

Poziția iniţială, pentru a efectua aceleași exerciții ar trebui să fie variată. Adică, în cazul în care în ajun se efectua ridicarea picioarelor stînd pe un scaun, apoi a doua zi în mod eficient se va îndeplini din poziţia culcat pe spate. Prin această abordare, în exercitare " se includ" fibrele musculare adăugătoare și dispare monotonia exerciţiilor.

În nici un caz, nu ar trebui să fie încărcat organismul în perioada postpartum. În acest caz, este vorba doar despre cum să- l ajutaţi să-și recapete funcțiile pe care le avea înainte de sarcină. Acest lucru înseamnă că exercițiile care necesită efort maxim sau orice tensiune semnificativă a unor sisteme și organe, ar trebui să fie exclusă cu totul. Ridicarea halterelor de greutate mare, abdomenele în număr mare şi rotirea inelului pentru talie pînă apar vânătăi pe părţile laterale – această este o tortură stupidă, care ar putea submina grav sănătatea.

Cum se poate evalua eficacitatea antrenamentulului

În primele 3-4 săptămâni de după naștere, făcînd exerciţii fizice, ar trebui să se acorde o atenție ritmului respiratoriu și pulsului. Respirația ar trebui să fie profundă și regulată, măsura ritmului cardiac (pulsul ) nu trebuie să depășească 130-140 de bătai pe minut.

Dacă, înainte sau în timpul sarcinii, tensiunea arterială a crescut excesiv, este necesar să se înceapă antrenamentul, numai dacă tensiunea arterială nu este mai mare de 120/80. Trebuie să vă ocupaţi astfel, încât să nu apară sentimentul de durere sau de perturbare a inimii, pulsația în tîmple sau în fosa jugulară (în gât).

Cultura fizică și sportul după naștere: când se începe și care sunt cele utile exerciții

Începerea activităţii sportive și antrenamentele în apă după naştere

Acele femei, care înainte de sarcină erau implicate activ sau profesional în sport, pot începe sportul " blând " peste o lună de la externarea din spital. Dar pentru a reveni complet la fostul regim, ar trebui să treacă trei-patru luni.

Activitatea fizică, chiar și în apă rece, poate declanşa hemoragie postpartum în caz de reducere incompletă a uterului sau după chiuretaj. Chiar dacă o femeie se simte bine, înainte de orice exerciții în piscină ar trebui să meargă la un examen pelvin și să obțină aprobarea unui doctor.

Reţineţi: dacă înainte de concepție sau în timpul sarcinii, mama însărcinată a avut probleme grave de sănătate, selectarea oricăror exerciții ar trebui să fie coordonată cu un specialist în terapie fizică sau un medic - reabilitator.