În săptămâna 19 de sarcină, în urma unui control de rutină, o viitoare mămică a aflat că bebelușul său suferă de o malformație: spina bifidă. Aceasta întâmplare a avut loc în SUA, iar mama a trebuit să își nască, practic, de două ori copilul care avea nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă.

Când a aflat ce o așteaptă, femeia a rămas „șocată, copleșită și speriată”

La prima sa „venire pe lume”, fătul a stat separat de mama sa timp de 4 ore. Femeia a fost supusă unei operații de cezariană, când sarcina ajunsese la 25 de săptămâni, iar procedura a constat în corectarea malformației. După această intervenție, fătul a fost pus înapoi în placentă.

Fără această intervenție, copilul ar fi putut suferi de paralizie a membrelor inferioare, de afecțiuni digestive și urinare sau de hidrocefalie.

Cum a decurs cea de-a doua naștere

După această operație, mămica a stat în pat 10 săptămâni, iar după ce a ajuns la săptămâna 36 de sarcină a născut pentru a doua oară. Micuțul a cântărit 2 kilograme când a venit pe lume și a fost dus la terapie intensivă, unde a stat 12 săptămâni. Deși încă suferă de spina bifidă, afecțiunea are o formă ameliorată. Nu a fost nevoie să se opereze pe tractul digestiv, în schimb, a suferit mai multe intervenții pentru recuperarea piciorului, mai ales că la naștere (a doua) îi lipsea o parte din corpul calos.

Astăzi, la 2 ani de la naștere, băiețelul pare să-și fi întărit sănătatea și este vesel, ceea ce îi bucură pe părinții lui, conștienți că mai au încă multe intervenții terapeutice de făcut.

mamaplus

Ce este spina bifidă?

Spina bifidă este o malformație a coloanei vertebrale. Aceasta apare atunci când coloana vertebrală și măduva spinării nu se formează corect, determinându-se formarea unui fel de „buzunar” care conține meningele și măduva. Boala poate avea mai multe grade de severitate, iar cea de care suferea băiețelul era caracterizată de un„mielomeningocel”. În același timp, s-a dezvoltat o anomalie și în creierul său, cunoscută în limbajul de specialitate sub numele de „malformația Chiari”. Chirurgii i-au propus tinerei mame o procedură complexă, periculoasă, dar, se pare, singura capabilă să rezolve ceva și să diminueze pericolul la care urma să fie expus copilul, odată adus pe lume.