În primele zile după naștere, prioritatea ta va fi să te adaptezi la noul statut. O mulțime de stări aduse de schimbările hormonale, oboseala și îndoielile pe care le ai îți umplu gândurile. Ultimul lucru la care te gândești este sportul și probabil că nici nu te interesează neapărat cum arăți. Poate trec zile întregi fără să te uiți în oglindă. Dacă ai născut printr-o operație de cezariană atunci scenariul este și mai complicat pentru că revenirea este un pic mai dificilă decât la nașterea naturală.
Totuși, pe măsură ce trece timpul și îți intri în ritm, începi să te întrebi dacă poți să faci ceva mișcare. În mintea ta apare tot mai des întrebarea legată de când poți face sport după cezariană.
Dacă ai născut prin cezariană trebuie să știi că nu trebuie să reiei activitatea sportivă la aceeași intensitate ca înainte de a deveni mamă. Principalul motiv este operația care se poate rupe și pot apărea o mulțime de complicații. Totuși, dacă respecți indicațiile medicului și ale instructorului, poți beneficia de efectele benefice ale sportului. Colegiul Medicilor Obstreticieni și Ginecologi din SUA a publicat un studiu care arată că femeile care au născut și fac 150 de minute de mișcare pe săptămână au un risc mai scăzut de a face depresie.
În perioada imediat următoare nașterii prin cezariană este indicat să eviți orice fel de efort fizic. Nici să conduci mașina nu este indicat, iar singurul pe care îl poți ridica în brațe este bebelușul tău. Exercițiile fizice le poți începe doar după ce medicul obstretician te consultă și își dă acordul. Acest lucru se va întâmpla după aproximativ 8 săptămâni de la naștere.
Organismul îți va spune dacă este sau nu pregătit pentru a începe activitatea fizică. Dacă simți dureri în zona abdomenului, dureri vaginale, dacă ai sângerări atunci este cazul să mai aștepți până să te reapuci de sport.
Ce exerciții poți face:
După două luni de la naștere medicul tău îți poate da voie să începi să faci sport. Vei începe cu exerciții ușoare, din categoria celor cardio. Plimbarea în aer liber este o soluție perfectă și nu te costă nimic. Trebuie să îți protejezi mușchii abdominali și operația. O atenție deosebită trebuie să o acorzi mușchilor pubococcigieni (muschi care sunt inserati la nivelul celor doua oase pubiene) care trebuie ajutați să revină la elasticitatea de dinainte de sarcină. Timp de 40 de săptămâni de-asupra lor a stat o greutate care a tot crescut și a pus presiune. Este normal ca ei să se fi lăsat.
După cezariană, cel mai sigur este să alegi Pilates. În felul acesta întărești mușchii abdominali fără să îi forțezi.
Ce exerciții să eviți:
În primul rând nu te apuca de alergat. Plimbările la pas sunt suficiente până când operația de cezariană se închide complet. Este chiar recomandat să mergi 30 de minute în fiecare zi. După 6 luni de la naștere poți discuta cu medicul tău și acesta îți va spune dacă organismul este pregătit pentru acest tip de mișcare. De asemenea, este contraindicat să incluzi în programul tău abdomenele, care pot să aibă efecte grave asupra mușchilor abdominali.
Dacă te apuci de sport în mod regulat la scurt timp după cezariană trebuie să îți asculți organismul. Dacă simți orice durere în zona abdomenului este cazul să încetinești ritmul sau chiar să renunți pentru o perioadă.
După câte luni poți face exerciții de intensitate mare:
Nu există un moment anume de la care poți merge la sală pentru exerciții grele și intense. Răspunsul este la organismul tău și la medicul care te supraveghează. Trebuie să ții cont că dacă înainte de a rămâne însărcinată nu erai o fire foarte sportivă, nu este momentul acum să te înscrii la maraton. De asemenea, dacă în timpul sarcinii nu ai făcut prea multă mișcare, nu poți recupera acum. Important este ca totul să se desfășoare treptat și să crești intensitatea pe măsură ce organismul își revine.