Natura a creat un proces uimitor după frumusețe și logică – venirea pe lume a unui copil, iar dacă acesta urmează regulile create de natură, nașterea copilului se va desfășura cu succes, dăruind mamei și micuțului o legătură minunată. De ce însă, uneori, procesul natural dă rateuri și se complică? De cele mai multe ori, pentru că facem 3 greșeli de bază.

3 greșeli principale pe care le facem în timpul travaliului

1. Nu cunoaștem „scenariul” nașterii

Acest „scenariu” are trei „episoade” diferite: contracțiile, împinsul și expulzarea placentei. Întreaga perioadă a nașterii, cuprinzând aceste trei „episoade”, durează aproximativ 10-12 ore (în cazul nașterilor ulterioare, această durată este mai mică, de aproximativ 4-8 ore). Durata împinsului este de la 40 de minute până la 2 ore, iar placenta este eliminată într-o perioadă de 30-40 de minute.

Ca rezultat, nu conștientizăm cum și cât vor dura contracțiile și ne temem că, imediat ce acestea au început, iar apele s-au rupt, GATA – copilul se va grăbi să apară pe lume. O parte din vină revine și cinematografului, care prezintă, în filme, cum eroina, după câteva contracții ușoare, care nu durează mai mult de 3 secunde, în următorul cadru își ține copilul în brațe.

În realitate, contracțiile durează aproximativ 10 ore, iar în această perioadă colul uterin trebuie să se deschidă până la 10 cm (lățimea palmei). Colul uterin se deschide treptat, cu aproximativ 1-1,5 cm pe oră, iar acest proces este însoțit de contracții ale uterului. Lichidul amniotic se rupe, de regulă, atunci când colul uterin este deschis la 5-6 cm – printr-un astfel de orificiu copilul nu are nici o șansă să iasă.

3 greșeli principale pe care le facem în timpul travaliului

2. Încordăm mușchii feței

Puține mămici știu că partea inferioară a feței este un fel de proiecție a organelor genitale, de aceea, atunci când relaxăm buzele, relaxăm colul uterin, permițându-i să se deschidă mai rapid și eficient.

În acest scop, în timpul contracțiilor este bine să respirăm corect și să „cântăm” respirația. Putem încerca să cântăm diferite sunete: de exemplu vocalele „A”, „U” sau „O”. Toate aceste metode ajută colului uterin să nu „înmărmurească” din cauza încordării, ci să se întindă și să se deschidă corect.

3. Împingem incorect

Durata perioadei împinsului este diferită – de la 30 de minute până la 2 ore. De regulă, în această perioadă viitoarea mămică simte o necesitate stringentă de a se screme, iar toată energia și puterea trebuie îndreptate spre partea inferioară a abdomenului. Femeile, din păcate, strâng din dinți și încordează fața, de aceea împinsul este neproductiv – nu îl ajută pe micuț să se miște înainte, iar mama se alege cu capilare crăpate pe ochi.

Să împingem corect înseamnă să îndreptăm toată tensiunea spre partea de jos a abdomenului și reușim acest lucru dacă apăsăm bărbia pe piept.

3 greșeli principale pe care le facem în timpul travaliului

Sursa