Multe dintre femeile, care nu au trăit sentimentul uimitor de a fi mamă, nu prea cunosc cum în realitate decurge procesul nașterii unui copil. Altele în general își fac impresii reieșind din scenele văzute în film. Vă împărtășim câteva lucruri, care vor demonstra că, totul nu este așa cum vă imaginați.
Apele se rup nu chiar așa cum se arată în film
Și iată, eroina principală, mișcându-se deja cu greu, se apropie de frigider (iarăși) și... parcă dintr-o găleată cu apă, din ea curge apă. Se creează impresia, că în interiorul fetei s-a spart un balon,umplut cu apă. În realitate însă totul este nu tocmai așa. Nimeni dintre persoanele care se află în preajma dvs. în acest moment nu-și vor da seama, că vi s-a spart sacul amniotic.
Apa nu vine de una singură
Mai exact, nu o singură dată. Apa se poate scurge de câteva ori – în special în timpul primei nașteri. Apropo, vorbind de ”apă” subânțelegem lichidul amniotic – este mediul în care crește și se dezvoltă fătul și care este bogat în proteine, grăsimi, glucoză, hormoni și vitamine, protejează fătul de influența din exterior și este responsabilă de nutriția lui.
Apele pot să nu se rupă
Atunci în ajutor vine medicul, care va provoca ruperea sacului amniotic pe cale artificială. Nu trebuie să vă faceți griji, procedura nu este periculoasă și nu provoacă durere.
Dacă s-au rupt apele, asta nu înseamnă nimic
Contracțiile vor începe timp de 24 de ore (procesul poate dura de la câteva ore până la o zi întreagă). Așa dar, după ce s-a spart sacul amniotic, aveți suficient timp pentru a vă calma și să vă pregătiți pentru a merge la maternitate.
Ah, aceste contracții
Avem două vești – una bună și alta rea. Cea bună – procesul de naștere nu este cel mai rău lucru care se întâmplă timp de 9 luni de sarcină. Cea rea – contracțiile pot lupta pentru victorie cu toxicoza în nominalizarea respectivă, și cu consecințele sub formă de zeci de kilograme adăugate după naștere. De fapt este imposibil să eviți această durere, însă puteți încerca să o diminuați – străduiți-vă să vă relaxați. Este mai complicat, decât vă puteți imagina. Ginecologii însă recomandă să vă includeți imaginația: să ascultați muzică relaxantă, să vă gândiți la copil, să respirați adânc și să numărați respirațiile.
Studiați din timp ce înseamnă epiziotomia
În procesul de naștere, după câteva zeci de contracții, nu veți înțelege, de ce medicii vor să vă facă o intervenție chirurgicală care constă în secționarea mucoasei vaginale și a mușchilor superficiali ai perineului cu scopul de a facilita expulsia fătului. De regulă, procedura respectivă este efectuată în cazul în care, mărimea capului bebelușului este mai mare decât mărimea vaginului. Discutați acest aspect cu medicul care va primi nașterea. Cel mai bine este să evitați procedura respectivă, deoarece rana după epiziotomie se vindecă greu, și nu aduce nici un beneficiu atât mamei cât și copilului. O astfel de intervenție facilitează doar munca medicului obstetrician.
Și desigur, placenta
Ea iese timp de o jumătate de oră după nașterea bebelușului. Nu trebuie să vă fie frică: de regulă, procesul nu este dureros.
Nu vă mirați de colici postnatale
Durerile bruște și chiar sîngerările timp de o săptămână după naștere nu trebuie să provoace mirare – reamintiți-vă prin ce a trecut organismul dvs., el are nevoie de timp pentru ași reveni. În cazul în care, durerile și/sau eliminările continuă mai mult timp, adresați-vă neapărat medicului – una dintre cauzele complicațiilor poate fi de exemplu, placenta, care a nu a ieșit integral.
Apropo, în această perioadă nu veți putea purta lenjeria intimă.
Chiloții boxeri, bine dezinfectați, care mai degrabă amintesc de pelinci pentru maturi – este imaginea la vogă la maternitate.
Ciclul menstrual va reveni aproximativ peste 6 săptămâni după naștere.
Da, ca pe timpuri. Totodată, ciclul se va regla încă peste 2-3 luni. Uneori, caracterul eliminărilor se poate modifica: deseori,ciclul menstrual devine mult mai regulat și decurge fără durere.
Toate cele descrise mai sus pot părea la prima vedere lipsite de importanță comparativ cu fericirea de a avea un copil. Posibil nu imediat, însă peste vreo trei luni, cu siguranță. Treptat se va uita senzația neplăcută de rupere a apelor și ”bucuria” contracțiilor, și primele încercări de alăptare la sân. Iar bebelușul va rămâne cu dvs. și va deveni centrul universului familiei voastre.