mamaplus

Mamele care postează des pe Facebook ar putea suferi de depresie

-
//
19.04.2021

Fie că postează pe pagina personală sau în grupurile specializate, foarte multe mămici aleg să-și expună aproape în cele mai mici detalii viața personală. O frecvență excesivă a postărilor, precum și o natură prea intimă a pozelor poate releva, respectiv determina probleme. Ce spun studiile, ce spun statisticile, dar și ce spune psihologul despre mamele care postează pe facebook aflați în continuare.

Ce spun studiile despre mamele care postează pe Facebook

Conform unui studiu recent desfășurat în SUA (publicat în data de 24 mai 2016), cu cât o mamă postează mai des pe facebook, cu atât sunt șanse mai mari ca aceasta să sufere de depresie (a fost vizat un interval de 9 luni de la naștere).

De fapt, s-au analizat obiceiurile proaspetelor mămici, relevându-se faptul că facebook este un loc care subminează bunăstarea psihică, iar femeile care au resimțit presiunea socială de a deveni mame perfecte au ajuns să posteze mai mult decât restul. Este vorba de fapt despre o validare externă pe care mamele o primesc în acest fel, fie că sunt implicate statusuri sau poze.

Grupul de studiu a fost unul relativ restrâns, fiind analizate doar 127 de mame, prin urmare cercetătorii din cadrul Universității Ohio consideră că aceste concluzii nu sunt neapărat valabile pentru toate mamele, însă cu siguranță demonstrează faptul că facebook contribuie suplimentar la stresul unui proaspăt părinte.

De exemplu, dacă o mamă face o postare pentru a primi o confirmare că se descurcă bine și nu primește like-uri sau comentarii pozitive, poate ajunge să se simtă mai rău decât la început. Reclamele care apar pe facebook la tot felul de produse destinate copiilor contribuie suplimentar la crearea unui sentiment de inadecvare față de standardul impus de creșterea unui copil.

Social Media nu poate înlocui contactul uman și inteacțiunea reală

Medicul și autorul unei cărți despre mame singure, Leah Klungness susține că social media nu reprezintă un înlocuitor pentru contactul uman, prin urmare este indicat să luați o pauză de la acest mediu în perioada imediat următoare nașterii. Contactul real zilnic este esențial pentru proaspetele mame, fie că este vorba despre o conversație cu un adult cunoscut, fie de interacțiunea cu alte mame. Postările constante pot indica și alte probleme existente, precum insecuritate sau competitivitare intensă cu alte familii sau grupuri sociale.

Medicul neuropsiholog Sanam Hafeez din New York consideră că este importantă recunoașterea problemelor atunci când acestea există; astfel, dacă sunt cunoscute deja tulburări de tip anxietate sau tendințe obsesive, mamele respective au șanse mai mari să devină obsedate de poze, postări și articole și gândindu-se la ce trebuie să facă/să nu facă și ajungând să se deprime. Proaspetele mame au nevoie să doarmă, să iasă afară la aer curat sau să interacționeze cu bebelușul, ceea ce nu se întâmplă în mod evident pe facebook.

”Fiecare mamă are dreptul de a alege ceea ce consideră că este mai bine pentru copilul ei în multiple situații de viață. Mă abțin de la a judeca mamele în funcție de câte postări fac pe facebook, mai ales pentru că, după cum am mai spus, un comportament adictiv în acest sens ascunde unele dezechilibre din viața persoanei, unele goluri pe care speră că le poate umple așa. Personal nu postez mai mult de câteva poze pe an cu cea mică.”, susține Simona Cernea, Psiholog clinician acreditat de Colegiul Psihologilor din România și psihoterapeut în formare cognitiv comportamentală.