Unu din patru cupluri din țara noastră întâlnesc dificultăți în conceperea unui copil. Cauzele sunt multiple, însă datorită tehnologiei avansate şi a studiilor, procentul de reuşită ajunge astăzi în medie la 50%. Specialiştii atenționează: cu cât mai devreme tinerele familii care se confruntă cu probleme de fertilitate se vor adresa la medic după ajutor, cu atât mai mare este şansa de reuşită.
Cele mai frecvente cauze ale infertilitătii sunt: infecțiile vaginale, endometritele, patologiile masculine, avorturile, stresul, dar şi faptul că femeile de multe ori, amână conceperea unui copil, punând cariera pe primul loc, spun specialiştii.
„Cu cat vârsta trece mai mult, cu atât calitatea materialului reproductiv este mai rea. După 35 de ani capacitatea de reproducere scade cu fiecare an”, a precizat Valentin Friptu, şef catedra Obstetrică şi ginecologie Universitatea de Medicină.
Specialiştii susțin că dacă timp de un an nu survine sarcina dorită, cuplul trebuie să se adreseze la medic.
Datele oficiale arată că dacă la vârsta de 25 - 30 de ani rata succesului de fertilizare in vitro este de 50- 60 la sută, atunci după vârsta de 35 de ani şansele scad simțitor.