La data de 19 decembrie este sărbătorit Sfântul Nicolae, considerat drept ocrotitor al copiilor, al fetelor nemăritate, al celor nevoiași, dar și al oamenilor acuzați pe nedrept. 

În ziua de 18 decembrie, în ajun de sărbătoare, toți copiii își pregătesc cizmulițele, în care să găsească, dis-de-dimineață, daruri aduse de către Moș Nicolae.

Conform tradiției bisericești, Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. El și-a făcut studiile în cadrul celor mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra îi impresiona pe toți oamenii cu blândețea sa sufletească. 

Superstiții și obiceiuri:

  • Credințele populare spun că adevărata iarnă începe cu sărbătoarea Sfântului Nicolae, întrucât în ziua aceasta, Moșul își scutură barba sură și afară începe să ningă. Dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit. 
     
  • Apariția Moșului pe un cal alb sugerează prima zăpadă a iernii.
     
  • Sfântul Nicolae vine în ajutorul oamenilor săraci, orfanilor și femeilor văduve. Totodată, el este stăpânul apelor care-i ocrotește pe marinari și, în timpul războiului, îi protejează pe soldați.
     
  • La miezul nopții, pe data de 18 spre 19 decembrie, copiii își curăță bine cizmele și ghetele pentru că Moş Nicolae le va aduce cadourile multașteptate.
     
  • Copiii neastâmpărați primesc şi o nuieluşă ca să-și aducă aminte că ei trebuie să asculte de părinții și de bunicii lor.
     
  • În popor se mai spune că, în nopțile sfințite de sărbători, atunci când cerurile se deschid şi pentru noi, preț de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.