Viaţa este o scenă în care toţi avem un rol. Însă cu referire la femeie cuvântul capătă o formă de plural. Când vorbim despre femeie, neapărat ne gândim la copiii, familie, serviciu, bucătărie, modă, menaj etc., etc. Enumerarea pare a fi interminabilă. Deşi reprezintă un simbol al frumuseţii, al gingăşiei şi al încântării, aceasta nu le absolvă de un număr de responsabilităţi zilnice.
Să-şi petreacă soţul la serviciu, să-şi pornească copilul la şcoală, să-i susţină pe ambii în anumite momente, să cunoască prietenii copilului, să-şi impresioneze soţul, să-şi aştepte dragii cu cina aburindă ş.a.m.d.
Totuşi nu trebuie să uitaţi că femeia este obiectul de atracţie şi de admiraţie pentru ochiul abil al bărbatului. Mai mult, pentru propria satisfacţie, trebuie să lucrezi în direcţia personală, trebuie să ai o imagine chiar dacă nu ai o poziţie VIP. E nevioe să investiţi în imaginea dvs. nu doar prin produsele cosmetologice, dar şi cu „licori vitale” care vă redau pacea cu sine. Nu e corect să te laşi surmenată de activităţile de rutină, dvs. serviţi drept echilibru în familie. De aceea nu mai este actuală întrebarea: „Cine cântă în casa dvs.: cocoşull sau găina?”. E timpul ca versurile cântecului să fie scrise împreună, adică treburile casnice să fie repartizate echitabil, după preferinţe şi posibilitate.
Interogând mai multe femei din diferite sfere de activitate, am aflat că au nevoie de ajutor din partea soţului, uneori mai mult moral. Iată unele mărturii:
„E imposibil în ziua de azi ca treburile casnice să fie făcute doar de soţie, toţi avem serviciu şi venim la fel de obosiţi acasă. Ajutorul reciproc este felul de a arăta că suntem o familie unită.” Elena Sârbu
„Soţul ne poate ajuta în toate, nu e scris nicăieri că el nu poate găti cina sau face curăţenie, în caz că soţia nu reuşeşte”. Sofia Robu
„E mai uşor parcă să faci totul dacă primeşti o remarcă pozitivă, o mână de ajutor de la soţ, astfel şi mâncarea iese mai gustoasă”. Lilia Râmbu
„În sat femeile muncesc foarte mult, nu sunt scutite de munca bărbătească, în timp ce soţii îşi pierd timpul pe la baruri”. Lidia Şoşu
„E o bucurie să faci totul în doi, desigur nu poate fi o repartizare egală, natura a făcut unele clasificări în locul nostru, prin aceasta ne deosebim”. Cristina Cojocaru
Femeia nu trebuie să uite că este elementul frumos, cea care încântă şi descântă. Te vei face apreciată mai mult dacă îi vei întâmpina pe ai tăi cu bună dispoziţie, dragoste şi înţelegere, decât totul aranjat, dar obosită şi indispusă.
Pentru a fi mereu o oază de lumină ai grijă de tine. Specialiştii ne îndeamnă să ţinem cont de următoarele sfaturi:
- Fiţi zâna bună pentru toată lumea, dar aveţi grijă şi de aspectul propriu (mâncare sănătoasă, exerciţii fizice, masaj ş.a.).
- Nu renunţaţi la somn pentru ca să le reuşiţi pe toate. Cei dragi te pot ajuta, cere-le ajutorul.
- Nu refulaţi propriile sentimente, ele nu suportă amânare, altădată poate fi târziu.
- Nu renunţaţi la propriile pasiuni, aptitudini, nu fi sclava celor din jur. Un film frumos, o carte interesantă, o conversaţie plăcutăm, plantarea unei plante de ghiveci vă poate încărca cu energie pentru mai mult timp.
- Eliminaţi gândurile negative, mărunţişurile pot contura o realitate pozitivă dacă doriţi.
- Viaţa emoţională privată trebuie să constituie o prioritate. Sunteţi soţia celui de care v-aţi îndrăgostit cândva, iar relaţia voastră este, de fapt, viaţa proprie, trăiţi-o frumos, romantic, nu vă fie frică să daţi frâu liber sentimentelor.
- Nu renunţaţi la prietene, cu ele te poţi relaxa cu adevărat.
- Implică bărbatul mai mult în educarea copiilor.
- Treburile gospodăreşti pot fi uşurate de tehnologia modernă.
- Fă-te, cu orice preţ, observată şi auzită.
Unele femei au parte, şi se pare că fenomenul sporeşte, deşi lent, de ajutor, atenţie, susţinere şi înţelegere. Aceste femei recunosc că sunt împlinite şi se poate citi fericirea pe chipul lor. Tradiţional, ele spun că “au avut noroc”. Include-te şi tu în această categorie ţinând cont de sfaturile noastre.
Cornelia Samson