Bărbatul de 36 de ani, internat cu virsulul AH1N1 într-un spital din capitală, rămâne în stare exrem de gravă. Specialiştii spun însă că nu există indicii sigure că pacientul este infectat cu aşa-numita gripă porcină. Virusul AH1N1 este depistat doar în urma analizelor de laborator.

Simptomele gripei AH1N1. Ce trebuie să ştiţi pentru a evita contactul cu boala

Gripa AH1N1 se răspândeşte prin contact direct cu secreţiile respiratorii ale persoanei infectate. De exemplu, atunci când cineva tuşeşte sau strănută în apropiere. Simptomele acestei afecţiuni sunt febra înaltă, durerile de cap şi de gât, nasul înfundat, voma sau pielea de culoare galben-albăstruie.

"Medicul de familie la prima vedere poate suspecte această infecţie, dar diagnosticul definitv, final, se pune în baza diagnosticului de laborator, realizat prin tehnici de biologie moleculară sofisticate", a declarat Vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, Constantin Spânu.

Persoanele infectate cu gripa AH1N1 sunt contagioase cu o zi înainte şi până la şapte zile după ce au contractat virsul.

"Dacă un om se îmbolnăveşte el trebuie să cheme medicul de familie la domiciliul să nu se ducă la policlinică fiindcă îşi pune în pericol viaţa lui şi în al doilea rând este ca o sursă de infecţie, să molipsească pe ceilalţi. Virsul acesta este mai agresiv, decât celaşi B, acelaşi C", a spus doctorul habilitat în medicină, Victor Pântea.

Cei mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi sunt copiii, oamenii în etate şi gravidele. De asemena, sunt imunitate scăzută au persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau pulmonare, dar şi bolnavii de diabet.

Medicii spun că vaccinul protejează organismul doar dacă este administrat în luna noiembrie sau decembrie, pentru că este activ după două săptămâni.

"Mânânc ceapă şi usturoi ca să mă protejez de gripă. Este indicat consumul de fructe, în special merele, ele ne apără de viroze."

"Fac sport. Mă strădui să mănânc mere, gradată, apelsină, banane."

" - Te-ai îmbolnăvit vreodată? - Da, iarna asta de o sumedenie de ori. Cam rău iarna asta, dar dumneavoastră mai bine luaţi o cuşmă în cap."

Tratamentul prescris pacineţilor infectaţi cu virsul gripal AH1N1 este acelaşi ca şi pentru oricare al tip de virus gripal. Cel mai important este ca pacineţii să se adreseze medicului din prima zi a apariţiei primelor simptome.

Sursa