În apartamentele standard este destul de problematic de a extinde spațiul în așa fel pentru ca locatarii să se simtă confortabil. Cu toate acestea, ipoteza nu este o diagnoză! Nu există nimic imposibil. Dacă punem în aplicare câteva secrete ale designerilor de interior, putem obține rezultate destul de bune în ceea ce privește extinderea spațiului real, dar și de acrea impresia că apartamentul este mai mare decât în realitate.  

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Există câteva posibilități de modificare a interiorului apartamentului – reamplasarea mobilei, replanificarea radicală, divizarea și zonarea spațiului locativ. Despre toate acestea vom și vorbi în continuare. 

În cazul în care replanificarea radicală ce presupune înlăturarea unor pereți nu face parte din planurile dumneavoastră, primul lucru de la care trebuie să începeți este revizuirea generală a obiectelor ce la aveți în casă. Ascundeți-vă zgârcenia cât mai departe pentru ca să nu vă încurce să vă despărțiți de lucrurile de care nu mai aveți nevoie și care vă transformă apartamentul într-un adevărat depozit. Deconectați permanentele gânduri de genul: ”și dacă acest obiect îmi va trebui peste câțiva ani”. Credeți-mă, nu veți avea nevoie de el! Despărțiți-vă definitiv de acele lucruri de care nu vă mai folosiți mai bine de 2 ani. Dacă lucrurile sunt foarte bune dar nu mai aveți nevoie de ele, dar stau pe undeva gândindu-vă că le veți dărui cuiva – nu tergiversați acest lucru. Sunați-vă chiar acum prietenii, rudele și propuneți-le să-și ia aceste lucruri. Cărțile de care nu mai aveți nevoie, le puteți duce la bibliotecă. Pentru asemenea situații există și site-uri speciale în Internet unde le puteți propune celor care au nevoie de ele. După ce veți arunca și dărui câțiva saci cu lucruri inutile, vă veți convinge că ați câștigat spațiu. Fotoliul vechi în care iubește să doarmă motanul și pe care l-ați primit de la un unchi de gradul II al bunicii de gradul III, de asemenea, aruncați-l fără nici un regret. Pentru motanul iubit cumpărați sau confecționați u coș special în care se va simți la fel de confortabil. 

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Replanificarea 

Metoda de comasare a două sau mai multe odăi pentru mărirea spațiului, nu întotdeauna este eficientă. Dacă se înlătură un perete și lichidează și granița mai multor spații locative. Comasarea camerei de zi cu bucătăria implică riscul de a inunda zona de odihnă și primire a oaspeților cu mirosurile culinare, care la drept vorbind, nu întotdeauna sunt plăcute și la locul lor. Dacă comasați camera de baie cu dormitorul, în dormitor va fi umiditate sporită. Pe de altă parte, comasarea camere de baie și a veceului de multe ori implică avantaje – se mărește spațiu pentru jacuzzi, mașina de spălat și mobilierul pentru camera de baie. De asemenea, de multe ori, sunt încadrate în spațiul locativ și balcoanele – sunt date jos geamurile și ușile, se fac lucrări de izolare și se extinde sistemul de termoficare în apartament. De aceea, înainte de a da frâu liber fanteziei, gândiți-vă minuțios ce spații locative puteți modifica și care le lăsați mai bine neatinse, reieșind din modul dumneavoastră de viață și logică. 

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Zonarea 

Împărțirea spațiului din apartament în zone este o parte importantă a amenajării acesteia. În primul rând, trebuie să determinați acele zone importante  de care nu vă  puteți lipsi. Dacă în apartament nu mai locuiește nimeni în afară de dumneavoastră, sunt pe deplin suficiente zonele de bază: camera de baie, bucătăria, camera de oaspeți, biroul, dormitorul (cu atât mai mult că ultimele 3 pot fi comasate cu succes în una singură). Dacă vă place să primiți oaspeți, este important să vă gândiți și la locația lor (poate fi o canapea și fotoliu, sau un covor pufos – totul depinde de statutul oaspeților dumneavoastră). 

Dacă spațiul din bucătărie vă permite, puteți primi cu încredere oaspeții aici unde puteți amplasa un colțar moale sau câteva fotolii confortabile. Tehnica de bucătărie o puteți amplasa pe câteva rafturi la îndemână. În magazinele de mobilă veți găsi întotdeauna soluții de acest gen. 

Antreul – o parte importantă din apartament. Ar fi bine dacă îngrădiți, totuși, ușa de la intrare de restul apartamentului pentru ca să nu vă simțiți oaspete în propria casă. 

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Divizarea 

Cum să divizați spațiile locative? Poate fi vorba despre pereți, o imitare a pereților, pereți plianți, de asemenea, mobilă impunătoare, bar, jaluzele, draperii sau portiere, uși glisante din sticlă,  ”perete verde” din plante cățărătoare. 

Pentru un apartament mic, nu sunt recomandați pereții clasici dacă acest lucru nu se impune de construcție. Chestia constă în faptul că  prin pereții ”ușori” și transparenți pătrunde lumina, iar spațiul pare vizual mult mai încăpător, pentru că privirea nu se oprește în perete, încăperea se mărește vizual. 

Dulapul până în pod ocupă semnificativ mai puțin loc decât unul obișnuit de mărimi standard, plus la toate, este mai încăpător. 

Și materialul cu care este acoperită podeaua poate zona încăperea. Dacă aveți posibilitatea să faceți un mic podium, atunci se va găsi loc și pentru lucruri dar și pentru un pat extensibil. 

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Locul de păstrare

În cazul unui apartament mic aceasta este o problemă serioasă. Una dintre cele mai bune soluții este  vestiarul sau dulapurile cupe. Puteți amplasa rafuri chiar până în pod pentru acele lucruri de care vă folosiți mai rar. În acest fel puteți mări suprafața utilă din apartament și să nu o încărcați cu mobilă de mari dimensiuni. 

Mobila 

În cazul apartamentelor mici, mobila trebuie să fie aleasă deosibit de atent. Din păcate în asortimentul propus de magazinele de mobilă rar se propun variante pentru spațiile mici. În acest caz, puteți opta pentru mobila la comandă. În acest fel, veți putea da frâu liber fanteziei. Meșterii vă vor confecționa anume ceea ce vă doriți exact după mărimile de care aveți nevoie. La fel de perfecte vor fi și articolele transformatoare de mobilă (mesele, scaunele, canapelele extensibile ș.a.m.d.). televizorul poete fi amplasat pe perete pe un dispozitiv special. Și alte obiecte pot fi atârnate pe rafturi sau dispozitive speciale de perete. 

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament

Secretele designerilor de interior 

Oglinda. Un perete oglindă din podea până în pod poate transforma o cameră modestă într-o sală imensă. 

Gama unică de culoare pentru pereții odăii -  utilizați tapete sau vopsea de culoare deschisă într-un singur ton. Se va potrivi și un relief sau desen foarte mărunt abia sesizabil. În acest fel, apartamentul va părea mai spațios. Culoarea podului trebuie să difere de culoarea pereților pentru că, vizual, îl face mai înalt. Desenele mari și printurile de pe pereți vor fura din spațiul apartamentului dumneavoastră. Și iluminarea poate schimba radical odaia. Cu cât mai multă lumină – cu atât mai spațios. Pentru confort puteți utiliza sistem de iluminare în mai multe niveluri: general – elemente decorative iluminatoare, iluminarea locală (rafturi, mese, canapea). Un pod bine iluminat creează impresia unui spațiu eliberat. Amplasarea în cameră a obiectelor reflectoare (cristal, sticlă, și altele), de asemenea,vă vor ajuta să măriți vizual camera. Multiplele beculețe pe perimetrul podului, de asemenea, vor crea iluzia unui spațiu mai mare. În general, designerul camerei trebuie să fie laconic. Evitați diversitatea și abundența de obiecte mărunte – minim obiecte în vizor. Detaliile aprinse sustrag atenția de la dimensiunile mici: Un tablou mare, un ceas sau o lampă foarte luminoasă.  

Secretele designerilor: cum să mărim vizual spațiul din apartament