O bucătărie mică poate fi un punct culminant în casa ta. Sfaturile noastre vă vor ajuta să faceţi cît mai funcțional interiororul, mai confortabil și mai elegant!

Secretele confortului: 11 idei pentru o bucătărie mică

Majoritatea apartamentelor din orașul nostru nu au bucatarii foarte mari. Dacă nu sunteţi încă pregătiţi pentru a mări zona bucătăriei, cu ajutorul unor măsuri drastice (de demolare a peretelui, creând un arc de conectare sau o fereastră ercher, să scoateţi ușa, etc), puteți rezolva această problemă cu efort mai mic pentru a utiliza pe deplin spațiul.

Bucătăria mică: 4 idei de amenajare și decorare

Designerii de interior recomandă: simplitate, linii drepte deschise, culori calme și utilizarea materialelor de finisare cu textură similară, care vă vor ajuta să măriţi spațiul vizual. Cum ar trebui să fie planificată și ce materiale de finisare ar putea avea o bucătărie destul de modestă?

Minimalism și funcționalitate

Designului bucătăriei mici i se potrivește un stil minimalist, cantri sau hi-tech. Aceste stiluri presupun soluții raționale și destul de simple pentru organizarea spațiului, ceea ce face utilizarea maximă a dimensiunilor camerelor.

Aceste stiluri sugerează, în special, reținerea paletei de culori, rafturi deschise și rafturi de la podea până la tavan (rafturile inferioare pot servi ca masă de lucru), o suprafață de lucru continuă datorită capacelor de la chiuvetă şi aragaz, care, de asemenea, crește vizual spatiul.

Secretele confortului: 11 idei pentru o bucătărie mică

Soluții pentru pereţi

Tapetele, vopseaua, tencuiala, culorile neutere, într-o singură culoare sau cu unele imagini mici, neesenţiale, dar și cele care reflectă lumina, făcând bucătăria vizual mai spațioasă.

Pereții ar trebui să fie combinaţi, dar să nu fie în contrast cu mobilierul (și, asta înseamnă că nu ar trebui să fie de culoare închisă), atunci spațiul din bucătărie va părea mai mare. "Unind" bucătăria cu holul sau camera adiacentă, utilizând aceleași culori pe pereți și podea, veți obține, de asemenea, un efect vizual mai mare al spaţiului.

Ca interiorul să nu arate plictisitor, accentul luminos poate veni de la accesoriile de mobilier, un bol de fructe pe masă, ceasuri de perete, o pictură mică, candelabre, abajururi și alte detalii de culoare după situație. De la culori luminoase de baza și modelele mari de finisare, într-o bucătărie mică, ar trebui să renunţaţi: ele vizual "mănîncă" spațiul mic.

Podeaua

Podeaua, ca și pereții unei bucătării mici, ar trebui să aibă o culoare relaxantă, de preferință să coincidă cu culoarea de podea din camera alăturată. Designerii recomandă: ca spațiul din bucătărie visual să fie mărit, trebuie să puneţi gresie, parchet, sau laminat " pe verticală".

Uşi  - "Transformers"

Uşile cu balamale - sunt clasice, dar nu sunt opțiunea cea mai convenabilă pentru o bucătărie mică. Există mai multe rezolvări ale acesrtei probleme.

Prima - să se renunțe la ușă, iar în locul deschizăturii se va face un arc. A doua - faceţi uși de sticlă. A treia - uşa glisantă, cum ar fi un dulap cu uși glisante (pentru a fi un singur stil se poate instala şi  la baie). Cu toate acestea, trebuie să observăm că ușa glisantă necesită spațiu suplimentar în perete.

Ideală - ușa pliantă, cea care seamănă cu un acordeon. Când este deschisă, ocupă un loc de două ori mai mic decât cea obişnuită. O astfel de " transformers", arată elegant și economisește spațiu la intrarea în bucătărie.

Secretele confortului: 11 idei pentru o bucătărie mică

Bucătăria mică: 4 idei pentru amenajare

De la subtilitățile de finisare trecem la secretele alegerii mobilierului și a altor accesorii necesare, care fac ca spațiul din bucătărie mai confortabil și mai funcțional!

Alegerea mobilierului

Nuanţele închise fac vizual set ulde bucătărie mai masiv, astfel încât soluția logică pentru o bucătărie mică - lumină (în tonul pereţilor) sau transparentă din sticlă, plastic), mobilierul de mici dimensiuni. Astfel de amenajare nu pare prea imensă, nu ia mult spațiu și nu incomodează.

Cu toate acestea, designerii nu ne sfătuie să folosim mobilier mult: mai bine unul sau două dulapuri cu poliţe, decât un număr mare de mobilier, creând efectul de   dezordine într-o cameră mică și pe lîngă toate mai "mănâncă" din zona ei.

Ideal,ar fi  în cazul în care mobilierul are o pliere, de deschidere sau închidere a părților - astfel de elemente de interior sunt compacte și comode pentru a le curăța sau muta. Noi nu trebuie să uităm de unghere, ci rațional să le folosim în bucătărie: într-unul din ele poate fi plasat cu un dulap cu chiuvetă sau o masă- colț.

Iluminarea corespunzătoare

Lumina naturală ajută la mărirea vizuală a spațiului. Perdelele semitransparente, mobilierul cu un finisaj lucios, finisajul strălucitor pe pereți, podeaua şi tavanul vor adăuga lumină și, prin urmare, volum.

Iluminarea artificială este, de asemenea, capabilă de a mări spațiul vizual și a face șederea confortabilă într-o bucătărie mică. Este de dorit să se utilizeze o lumină stralucitoare deasupra capului, care nu creează umbre dure, lampa să fie deasupra mesei, iar pentru anumite suprafeţe să se folosescă luminile de pe pereți, sau cele ce pot fi" ascunse" sub dulapurile suspendate și sub rafturi.

Secretele confortului: 11 idei pentru o bucătărie mică

Aparatele de uz casnic

Chiar și în cea mai mică bucătărie aveți nevoie de a pune un frigider, un aragaz sau reşou electric, cuptor cu microunde și adesea, o mașină de spălat.

Designerii optează pentru ascunderea aparatelor electrocasnice, cu excepția aragazului, cu uşi identice, instalarea maşinii de spălat vase sau maşina de spălat sub chiuvetă, un cuptor cu microunde stabilit pe suporturi la o înălțime confortabilă pentru a elibera suprafața de lucru sau utilizări inovatoarere - cuptorul combinat, care acționează atât ca un cuptor cu microunde cît și, ca un cuptor obişnuit și o plită.

De asemenea, nu este de dorit să "colectaţi "o mulţime de aparate mici: mult mai ușor și mai ieftin e să cumpăraţi o combină multifuncțională, decât un blender, un mixer, o râșniță și alte gadget-uri de bucătărie, care necesită spațiu pentru păstrare.

Spațiul deasupra frigiderului poate fi de asemenea completat cu dulapuri suspendate sau rafturi, cuptoare cu microunde, televizoare, ghivece cu plante, etc.

Sisteme de depozitare

Cu cît e mai mică bucătăria, cu atît mai virtuosă și bine gîndit ar trebui să fie sistemul de stocare.

Soluții există multe: şi mobilierul și rafturile deschise, și sertarele cu mai multe niveluri, și suporturile aranjate ca un carusel, și cuiele de fixare plasate deasupra aragazului, pe suprafețele laterale interne și externe ale dulapurilor și suporturile magnetice pentru cuțite, montat pe perete, și un recipient sau coșul de plastic de sub chiuvetă pentru depozitarea detergenților, lucrurile rar folosite, etc. Fiecare centimetru din bucătărie trebuie să aducă beneficii spațiului în bucătărie și să creeaze confort!

Bucătăria mică: 3 idei pentru designer

Textura la modă

Mobila nu ar trebui să fie lipsită de elegantă și plină de culoare, cu printuri de mari dimensiuni de pe tapițerie, prosoape, abundență de perdele, perne și cotiere - decorul în exces creează atmosfera unui interior estic, dar diminuiază vizual dimensiunea camerei.

Perdelele, draperiile, jaluzele sau tulul e mai bine să le alegeți uşoare și luminoase, aceasta va crește nivelul de iluminare a bucătăriei mici și astfel va părea vizual mai spațioasă. Nu urmăriţi detaliile vii de textile, puneți-le pentru a crea puncte accentuate.

O fereastră vizual mai sus și mai mare - o bucatarie-  mai luminoasă, vă ajută următoarele: atârnaţi carnizul deasupra ferestrei mult mai sus. Cumpăraţi-l mai lung decît fereastra, ca perdelele  să fie în jurul lui, dar să nu-l închidă.

Accentele elegante

Pentru a combate spațiul mic în lumina cea mai favorabilă, designerii sugerează folosirea oglinzilor (, decorare a dulapurilor şi pereţilor sau ca un obiect de interior separat), precum și alte accesorii strălucitoare şi transparente: vaze, coșuri pentru obiecte mici, rame pentru fotografii și imagini, abajururi, lămpi.

Pentru a nu accentua dimensiunea bucătăriei ne ajută "viclenia" plasării fotografiilor, picturilor și a altor accesorii pe perete: dacă aţi pus două obiecte unul deasupra celuilalt sau atîrnă un obiect mai sus sau mai jos de centrul vizual al peretelui, aceasta va contribui la creșterea vizuală a înălţimii tavanului și proporțiilor camerei, în general.

Plantele din apartament

Plantele mari de cameră și vasele masive înalte cu flori, mult mai bin ar fi să le aranjaţi în alte părți ale apartamentului – într-o bucătărie mică, ele nu vor adăuga spațiu vizual. Însă plantele care atîrnă, cu frunze nu prea mari, la fel si toporaşii mijlocii și mici, orhideele se potrivesc armonios în spațiul mic.

Vă dorim să găsiţi inspirație și să creaţi un confort incomparabil în casa dvs, în care bucataria va fi un loc plăcut pentru întreaga familie.