Natura ne bucură cu primăvara caldă, iar noi cu plăcere schimbăm hainele  pe unele mai ușoare, trimițînd hainele pentru iarnă la odihnă pînă la următoarea răcire a vremii. Cel puțin, jumătate de an hainele noastre din blană, scurtele de iarnă, cojocelele, căciulile, fularele și mănușele, vor aștepta iarna în dulap. Atît timp cît hainele groase se vor odihni, ele ar trebui protejate de probleme. Protejați lîna de molii, blana de cute iar încălțămintea din piele de încrețături. Depozitarea lucrurilor de iarnă constituie o știință, dar ca să stăpîniți această știință nu este foarte dificil. Noi vă vom ajuta să pregătiți în mod corect hainele pentru „vacanța de vară”!

Hainele din blană și cojocelele

Secrete de păstrare a hainelor de iarnă

Înainte de a depozita haina din blană pe timp de vară, este ecesar să fie bine uscată, agățînd-o pe un umeraș. Atenție! Blănurile nicidecum nu trebuie uscate la soare sau în apropierea surselor artificiale de căldură! Apoi aceasta se scutură și se curăță cu ajutorul unei perii moi.

Cea mai populară metodă de a curața blana acasă este curățarea acesteia cu ajutorul benzinei și apoi cu amidon, care înlătură mirosul de benzină. De asemenea, bllana poate fi curățată cu ajutorul tărîței de secară, rumegușului, nisipului și chiar a grișului, dar mult mai bine e ca acest lucru să fie făcut de către un specialist.

Cojocelul, în special cel din piele groasă de oi, este mai bine să se dea la curățătorie. Însă, dacă nu este foarte murdar, puteți doar să ștergeți petele cu o radieră obișnuită. Părțile interne ale cojocelului, cele cu blană, curățițile cu o perie pentru haine, pentru a îndepărta praful și scamele.

Scurtele din piele ștergeți-le utilizînd un burete înmuiat în apă caldă cu săpun, iar mai apoi cu o cîrpă uscată. Pentru a oferi strălucire, pielea este tratată cu glicerină sau se șterge cu o cîrpă de flanel înmuiată în albuș de ou, ușor bătut.

Pentru a lăsa hainele să „respire” nu le plasați în saci de plastic. Păstrați hainele din blană, cojocelele sau scurtele din piele pe umerașe, în saci de hîrtie sau huse din stofă naturală. Hainele din blană de culoare albă, este mai bine să se păstreze în pungi de culoare albastră, așa își vor păstra mai mult timp albeața și nu se vor îngălbeni. În pungă este necesar să puneți și o tabletă contra moliilor.

Atenție! Orice  tipuri de fonduri antimolie cu timpul se consumă, din acest motiv este nevoie să se schimbe periodic pe altele noi.

Scurtele, paltoanele, hainele groase cu puf

Înainte ca să se pună la păstrare scurtele din sintepon, este necesar ca să fie spălate. Acest lucru poate fi făcut manual sau în mașina de spălat, dar mai întîi citiți ceea ce este scris pe etichetă: unele haine pot fi curățate doar la curățătorie. La această categorie de haine se includ scurtele de sintepon care au un strat impermiabil special.

Scurtele de iarnă se spală în mașina de spălat la temperatura de 30 de grade fără o înmuiere în prealabilă. Din timp, puteți doar să ștergeți cu peria cele mai murdare locuri: guler, mîineci, cusături laterale, tiv. Înainte de a pune scurta în mașină nu uitați să descheiați fermuarul și să îndepărtați blana. Ca să nu se strîngă puful în bulgări se recomandă ca în cuvă să se plaseze cîteva mingi pentru tenis.

Scurtele de sintepon se spală în mașină cu detergent – cu modul proiectat pentru sintetice. Scurtele de culoare închisă e mai bine să fie spălate de două ori, pentru a se evita petele de săpun.

După spălare este necesar să uscați bine hainele, iar scurta e necesar s-o scuturați bine, astfel încît puful să recapete volumul inițial.

Paltonul de iarnă este recomandat să-l dați la curățătorie, așa cum după spălare își poat pierde forma. Paltonul din stofă naturală pentru depozitare se recomandă să se pună într-o plasă, iar acolo să se pună și careva substanțe antimolii.

Păstrarea scurtelor și paltoanelor trebuie să se facă la loc uscat și întunecat, închise la nasturi și fermuare, puse pe umerașe, fără a fi pliate sau sucite.

Căciuli, fulare și mănuși

Secrete de păstrare a hainelor de iarnă

Pentru ca căciula din blană să nu-și piardă forma, se recomandă să fie păstrată pe un stand special sau umpleți-o cu hîrtie. Nu păstrați căciulile din blană în saci sau cutii: fără o ventilație corespunzătoare, căciula începe să se usuce.

Căciulile din lînă, fularele și mănușile se spală manual sau în mașina de spălat setînd programul pentru spălare manuală, fără a fi înmuiate în prealabil, folosind șamponuri speciale. Se usucă fără stoarcere la temperatura camerei.

Mănușile din piele se spală în apă călduță cu săpun sau șampon pentru păr, iar în faza finală de clătire se adaugă glicerină. Mănușile din piele întoarsă pot fi spălate: pentru aceasta ele se îmbracă direct pe mîini, apoi uscațile evitînd sistemele de încălzire artificiale.

Căciulile, fularele și mănușile trebuie păstrate pe rafturi aparte, ferite de cutiile cu sistemul de ventilare închis, în saci de hîrtie sau pînză. Nu uitați, însă, să plasați cîte ceva antimolii.

Încălţămintea

Secrete de păstrare a hainelor de iarnă

Înainte de a depozita încălțămintea de iarnă pînă la venirea următorului sezon, trebuie mai întîi bine spălată pe din afară, cu apă călduță, apoi lăsați-o să se usuce. Încălțămintea din piele ecologică (imitație de piele) se prelucrează cu o cîrpă uscată din lîniță, iar încălțămintea din piele naturală cu cremă. Atenție! Crema selectați-l în conformitate cu culoarea încălțămintei, deoarece crema incoloră corespunde doar pentru pielea de culoare deschisă, iar cea de culoare mai închisă poate să se închidă și mai mult datorită acestui crem.

Încălțămintea din piele întoarsă trebuie, pentru început, bine uscată, apoi curățați-o cu o perie din cauciuc, iar cu radiera îndepărtați petele. Pentru a da un aspect proaspăt pielei întoarse este necesar să folosiți spraiul.

Pîslele nu se recomandă să fie spălate – pîsla s-ar putea strînge. Mai bine folosiți doar o perie mai dură.

Pentru ca încălțămintea să nu-și piardă forma, se recomandă să folosiți tampoanele redresoare sau umpleți-le cu hîrtie, iar pentru partea de sus a cizmelor folosiți un carton.

Păstrați încălțămintea în cutii cu orificii pentru ventilație, apoi puneți-o în dulapuri dar important e ca acolo să nu fie umed. În cutii, este important să se plaseze produse antimolii.

Atenţie! Înainte de a încălța iarăși încălțămintea de iarnă, neapărat dați-o cu cremă.

Rețineți! Pentru a purta hainele și încălțămintea o perioadă mai îndelungată, trebuie să o îngrijiți corespunzător: să o curățați, să o reparați și să o depozitați corect.