Problemele unei familii tinere

Cu ce probleme se pot confrunta tinerii casatoriti? Din pacate aceste probleme sunt multe, iar greutatile pot aparea in fiecare sfera a vietii.

Printre probleme sunt luarea deciziilor comune referitoare la treburile casnice dar și ciocnirea a două tipuri diferite de caracter, formate fiecare in parte în familia din care provine. De asemenea, tinerii trebuie să se adapteze la schimbările pe care le presupune viata de familie referitor la prezenta feicaruia si la spatiul personal. Percepție distorsionată a rolurilor în familie poate afecta negativ relațiile tinerilor.

Sa vorbim despre unele dintre aceste probleme

Primul lucru pe care încep să-l împartă tinerii după nuntă sunt treburile casnice de zi cu zi. Cat de placut poate fi acest lucru depinde de dorința fiecaruia de a avea grijă unul de celălalt, recunoscând fiecare responsabilitățilepe care le are și contribuitia sa la relațiile de familie. Este important de a distribui responsabilitățile, astfel încâtambii sa fie multumiti de decizia luata.

Chiar modelul familie moderne s-a modernizat, relațiile familiale tradiționale nu au fost anulate. Prin urmare, există încă treburi pe care trebuie să le facă femeile şi responsabilităţi pentru bărbați. Ar trebui remarcat este faptul că fiecare are propria idee despre cum ar trebui să fie familia lui,  se bazându-se pe experiența pe care a primit-o  în familia în care a fost crescut şi educat. În consecință, fiecare membru al noii familii,  încerarcă să transpună această experiență în familia lui și atunci este foarte important ca acesta să nu contravină opiniei partenerului.

Este forte important ca înainte de nuntă să atrageţi atenţie la modelul familial şi la relaţiile dintre membrii familiei din care provine partenerul sau partenerea dvs, şi asta pentru a vă face o impresie despre ce familie veţi crea mai departe. Chiar dacă în modelul familial al partenerului au existat experianţe negative, ar fi bine să discutaţi aceste aspecte împreună, să-i explicaţi partenerului care sunt priorităţile dvs şi să ajungeţi la un numitor comun împreună. O opţiune ar fi să vă adresaţi unui psihoterapeut care consiliază cupluri, aşa veţi reuşi să rezolvaţi situaţia fără conflicte.

Problemele unei familii tinere

Abilitatea de a respecta individualitatea proprie si pindividualitatea persoanei dragi, va face o pereche şi mai apropiată
În aşa mod,  creând propria familie, una nouă, fiecare membru în același timp îşi păstrează şi spațiul personal (acesta poate fi un hobby, cercul de prieteni sau pur şi simplu posibilitatea de a fi singur). Acesta este unfactor foarte important pentru personalitatea unei persoanei și un obstacol în co-dependența psihologică în dezvoltarea familiei

"Adevărata dragoste nu este atunci când nu poţi trăi fără persoana iubită, (aceasta este dependenta cel mai probabil), ci atunci când poți, dar nu vrei (adică conștientizarea sentimentele)".

Maturitate psihologică joacă în opinia mea, unul dintre rolurile principale într-o relați, deoarece aceasta presupune responsabilitatea pentru sie însăşi, pentru acțiunile  și viața proprie.

Putem observa o lipsă a acestei maturităţi psohologice la o personă care (fără să conştientizeze) caută în partenerul lui o înlocuire a părinţilor. Bărbaţii vor ca împreună ca partenera să le înlocuiască mama iubitoare iar femeile tatăl grijuliu. În mod normal, o relaţie trebuie să fie compusă dintr-un adult + adult , iar chipul uman a celei de-a doua jumătăţi  ar trebui să fie asociată cu un amant, în acest caz în familie nu va exista posibilitatea unei trădări.A treia persoană poate interveni într-o familie atunci când unul din parteneri vede în chipul jumătăţii lui, imagine unui părinte. 

În practica mea am avut un caz în care o soţie care îşi critica mereu soţul a pornit scenariul de care vorbeam mai sus, în consecinţă soţul a început a vedea în ea o mamă severă, ceea ce a influienţat negativ asupra familiei lor.

Apelarea la un psiholog poate ajuta o familie tânără să se pregătească pentru  viitoarele etape din viaţa unui cuplu.

Numai în cazul în care se rezolvă toate conflictele interne, după ce scapăm de complexele proprii,  de temerile pe care le avem, putem crea relații puternice şi sănătoasăe. Este foarte importantă o cultură a comunicării între parteneri, deoarece căsătoria nu este sfârșitul romantismului, ci începutul unui drum lung și interesant, pe care cei doi merg împreună. 

Sprijinul, respectu lși iubireasunt cheia fericirii unei familii. Iar fericire într-o familie este cel mai important lucru, pentru că cei fericiti și iubitori au copii fericiți născuți din iubire. 

Fiţi fericiti!

Aza Onică, psiholog-consultant