Atunci când doi tineri îndrăgostiți se căsătoresc, armonia și bucuria devin cei mai buni însoțitori ai lor. La început de drum este nevoie de multă înțelepciune, pentru a putea păstra mai departe dragostea și înțelegerea din care „se naște” o nouă familie. Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici, a oferit de multe ori sfaturi și recomandări prețioase la acest subiect. Tot el reamintește de fiecare dată importanța respectului și iubirii într-un cuplu, a apropierii dintre cei doi parteneri, pentru a depăși orice problemă care le-ar putea ruina căsnicia.

Într-un nou mesaj publicat pe profilul de Facebook, părintele a descris cele 3 drepturi ale tinerilor căsătoriți, dorindu-le căsnicie binecuvântată și fericită. În opinia lui Maxim Melinti, odată ce devin soț și soție, femeia și bărbatul sunt egali, fac totul împreună și au „dreptul” deja să conceapă copii, pe care să-i crească și să-i educe ca niște părinți adevărați.

„De multe ori, asistând la nunțile noastre, am observat un lucru ciudat. În acel moment, când mesenii adresează câte un cuvânt de felicitare tinerilor căsătoriți, unii declară că aceștia – soțul și soția - sunt obligați să facă una, alta, a treia, a patra. În mare parte obligațiile vocalizate sunt identice: să iubească, să se respecte, să se ajute... M-am gândit eu că e bine, e corect! Totuși, haideți să le oferim tinerilor și ceva drepturi! 

Și așa, am hotărât să scriu 3 drepturi ale tinerilor căsătoriți, adresându-le următorul mesaj:

  1. De acum VOI aveți dreptul să vă numiți FAMILIE, folosind în limbajul vostru zilnic doar pluralul: familia noastră, casa noastră, copiii noștri, succesele noastre, eșecurile noastre. Iar singularul îl veți folosi doar atunci când veți spune: Soția mea, soțul meu... Pentru că familia presupune o trecere de la EU la NOI, de la singular la plural, de la un egoism – la o dragoste prin dăruire;
     
  2. De acum VOI aveți dreptul să vă sărutați fără a vă ascunde de părinți, fapt confirmat de tradiționalul „Amar la tineri” sau „Să se pupe mirii”, pentru că până la căsătorie v-ați ferit de ochii părinților și v-ați sărutat pe ascuns, prin parcuri sau locuri mai întunecoase;
     
  3. De acum VOI aveți dreptul să dați viață copiilor, să-i creșteti, să-i educați și să vă numiți părinți – tată și mamă!”, se arată în mesajul preotului Melinti.