Venirea pe lume a copilașului aduce multe bucurii dar și provocări pentru proaspeții părinți. Lipsa de somn, grijile, dar și lipsa relațiilor sexuale pot fi o încercare grea pentru ambii parteneri. Situația diferă de la caz la caz, însă în foarte multe cupluri bărbații se simt marginalizați în perioada postpartum și la un moment dat ar putea să simtă un sentiment ciudat de gelozie. Psihologii afirmă că această reacție este absolut normală, mai ales atunci când femeia alăptează la sân. Întrebarea următoare ar fi: ”Cine îi provoacă proaspătului tătic sentimentul de gelozie: mama sau copilul?”

Așa cum am menționat mai sus, există două direcții pe care s-ar putea focusa sentimentul de gelozie al proaspătului tătic, însă de cele mai multe ori acesta se împarte în mod egal la mamă și bebeluș. Chiar dacă situația nu este deloc ușoară și chiar un pic stresantă, psihologii au câteva recomandări utile.

”Dacă dorești să depășești sentimentul de gelozie trebuie să începi prin a clarifica situația față de soția ta. Fie că simți nevoia unei atenții sporite și o mai mare implicare emoțională din partea ei, fie că dorești să petreceți mai mult timp împreună, fără prezența copilului, trebuie să-i spui soției cât mai clar și mai sincer ceea ce simți.

Acest lucru poate să fie mai greu decât pare la prima vedere dacă tu consideri că acum nu este momentul potrivit să îți tulburi soția cu problemele tale personale. La urma urmelor tocmai a trecut printr-o experiență dificilă și se presupune că soțul trebuie să-i ușureze situația și nu să o complice, nu-i așa? Poate te temi să nu considere asta o slăbiciune din partea ta, sau poate tu deja crezi asta despre tine?! Regula de aur: Nu uita să comunici”, afirmă psihologii.

Oricare ar fi motivul care te împiedica să comunici cu ea trebuie să te debarasezi de el cât de curând. Poate ar fi bine să vorbești despre asta cu prieteni care au deja copii. Probabil ei au trecut deja prin asta și pot să te asigure că situația se va ameliora cu trecerea timpului, când noutatea apariției copilului se va estompa și va deveni pur și simplu o realitate familiară.

”Cel mai rău și mai periculos mod de a aborda aceasta problema este acela de a refuza acest sentiment, de a-l păstra numai pentru tine. Neîmpărtășit, poate determina apariția unui resentiment față de soție și copil și, nu în ultimul rând, te poate frustra de bucuria de a fi părinte.”, mai susțin psihologii.

Acțiunile "vorbesc" mai convingător decât cuvintele!

Deși foarte important, să vorbești despre acest subiect, nu este suficient. Este nevoie de asemenea să-ți rezervi mai mult timp pentru copil - în special ca să participi la acțiuni care presupun apropiere fizica - cum ar fi îmbăierea, ținutul în brațe, jucatul, culcatul și schimbatul scutecelor. Poți de asemenea să te implici în hrănirea copilului atunci când folosește sticla cu lapte.

Aceste activități precum și altele, cum ar fi mersul la cumpărături împreună cu copilul sau pur și simplu plimbatul, vor ajuta la construirea unei relații solide și personale cu copilul, independența de relația acestuia cu soția ta.