Populaţia Republici Moldova descreşte vertiginos. Potrivit statisticilor, în Republica Moldova au rămas cu 1,3 milioane mai puțini oameni față de anul 1992, iar anul trecut, numărul nou-născuților a fost cel mai mic din ultimii 170 de ani.
Șefa Serviciului Politici Demografice din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Crețu, a remarcat că pentru a crește numărul populației, fiecare familie trebuie să-și planifice cel puțin trei copii.
Cert este că pentru multe familii din Moldova creșterea a trei copii ar însemna un lux, întrucât situația financiară nu le permite să se gândească poate la mai mult de doi copii.
Totuși, Aliona Crețu spune că statul încearcă să găsească pârghii eficiente pentru a motiva familiile să conceapă mai mulți copii. În acest sens, specialistul a oferit drept exemplu câteva programe naționale și alte strategii, care ar favoriza creşterea demografică.
"De exemplu, indemnizațiile unice la naștere din 2010 până în 2019 au crescut de la 1700 de lei până la 8299 lei. Poate suma nu este într-atât de mare, dar oricum este un ajutor pentru familie. La prima etapă, cu acești bani ar putea fi asigurat strictul necesar pentru copil. Mai mult, a fost mărită și indemnizația lunară pentru întreținerea copiilor până la doi ani persoanelor care nu sunt asigurate. Anterior era până la un an și jumătate. În țările europene nu sunt încurajate politici de sporire a natalității și se oferă sume cu mult mai mici", a declarat Aliona Crețu.
În același timp, ea a subliniat că Republica Moldova are nevoie în continuare de mai multe politici care ar favoriza creşterea demografică, iar politicienii trebuie să creeze condiţii și mai bune pentru a motiva tinerele familii să rămână în țară și să-și crească copiii în Moldova.