mamaplus

Părintele Maxim Melinti: „Fetele își aleg partenerii după „cum e tata”, iar băieții caută fete după „cum e mama”!”

-
//
18.12.2019

Întemeierea familiei este cea mai mare realizare din viața unui om. Până la căsătorie, fetele și băieții își caută parteneri, alături de care să trăiască fericiți până la sfârșitul zilelor. Alegerea soților nu este un lucru atât de ușor, întrucât fiecare om are propriile dorințe și așteptări.

Deși nu există oameni perfecți, fiecare își vede partenerul de viață într-o imagine ideală. Cu bune și cu rele, tinerii se căsătoresc, acceptându-se și iubindu-se reciproc.

Totuși, în societatea noastră, în special în rândul fetelor nemăritate, există superstiția precum că, dacă nu și-au găsit încă sufletul pereche, le este legată cununia.

Invitat la o emisiune TV, parohul bisericii de la Ghidighici, preotul Maxim Melinti, a explicat cum trebuie omul să-și aleagă partenerul de viață, de ce să nu dăm atenție superstițiilor și ce este necesar să facă tinerii înainte de a se căsători.

„Numărul divorțurilor la noi în țară este destul de mare. Este acel gol pe care noi nu l-am acoperit încă suficient de corect. Este vorba despre alegerea partenerului de viață - un subiect foarte important, dar de multe ori este neglijat. Pe cine trebuie să alegem? Cum trebuie să alegem? Cine trebuie să fie partenerul?”

Pentru a deveni șofer, faci trei luni școală. Dar pentru a deveni un soț sau o soție, un tată sau o mamă, nu faci nicio școală. 

„Nu avem un institut de pregătire a oamenilor care să știe că, căsnicia înseamnă dăruire, înseamnă să trăiești pentru cineva. Nu mai sunt eu, ci suntem noi în familie.”

Dacă nu-ți mai găsești partenerul, înseamnă că ți-e legată cununia.

„La fete cred că asta-i o problemă foarte mare. Încep sărmanele a umbla pe la descântătoare, pe la mănăstiri, pe la rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare... Fetelor, lăsați, Doamne-Ferește! Poate n-a venit momentul potrivit, poate că încă nu s-a născut acel viitor bărbat. Poate trebuie să ieșiți din sat și să căutați în altă parte acel soț, acel tată al copiilor voștri.”

Cei ce se iubesc nu trebuie să se uite unul la altul, ci în aceeași direcție.

„Atât timp cât eu și partenera știm unde vrem s-ajungem, atunci noi deja devenim oameni uniți. Și prin caracter, și prin voință, și prin simpatie, și prin răbdare și dăruire de sine. Dacă aceste lucruri nu există, prea idealizăm căsătoria, prea mari așteptări avem... Stați puțin! Haideți să coborâm pe pământ!”

Tinerii care doresc să se căsătoreasă și să devină un cuplu fericit și binecuvântat trebuie să citească Capitolul 5 din Epistola către Efeseni din Noul Testament. Iată câteva recomandări:

Nu fiți fără de minte! Adică fiți înțelepți! Să vă dați seama pe cine căutați și pentru cine căutați.

„Trăirea să fie separată”, spune Apostolul Pavel. De aceea, omul îi va lăsa pe tata și pe mama și se va lipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup, ca să nu apară conflicte în familie, cu socrii, cu mama și tata, două gospodine în aceeași bucătărie... 

Mulțumiți întotdeauna pentru toate! Să fii în stare să fii mulțumit de tot ce-ți dă Dumnezeu!

Rugați-vă unul pentru altul! Cine dintre soți se roagă unul pentru celălalt? Doamne, îți mulțumesc pentru soția minunată pe care mi-ai dat-o! Ajută-mă ca, de-acum încolo, să fiu un tată și un soț potrivit, fidel, responsabil. 

Fiecare bărbat trebuie să-și iubească femeia ca pe sine însuși, iar femeia să-l respecte pe bărbat. ATENȚIE: nu să se teamă! 

Iubiți-vă unul pe altul! Dăruiți-vă unul celuilalt! Respectați-vă reciproc! Rugați-vă și, desigur, bucurați-vă unul pentru celălalt!

Trucuri de compatibilitate, de la preotul Maxim Melinti:

„Există legea „plus cu minus se unesc”. Atunci când în familie există două plusuri sau două minusuri, este foarte greu. Cineva trebuie să fie, fără doar și poate, mai puternic, iar altcineva mai slab. Nu mă refer la calitate și voință, ci la moderație. Cineva trebuie să fie cu inițiativă, altcineva trebuie să completeze. A pune frâu și la minte, și la vorbă, și la expresii, și la priviri, pentru că uneori și dintr-o privire poți să rănești un om.

Fetele, de obicei, își aleg partenerii după principiul „cum a fost tata”. Ori ceea ce au văzut urât în familii, nu doresc să vadă și în familiile proprii. Băieții își aleg fetele după principiul „cum a fost mama”. Mama i-a călcat cămașa așa, mama făcea scrob așa, supa o făcea așa, dar mama mă hrănea așa... Lucrurile astea tot vin din familie. Până la căsătoria copiilor, părinții trebuie să-i pregătească, să le ofere acel model unde soțul își iubește soția, iar soția îl iubește pe soț, unde nu ies din discuții și se respectă reciproc.”