Oțetul este, poate, cel mai versatil produs de curățenie din casă. Știi deja că poate dezinfecta orice suprafață, fără să atace luciul sau vopseaua. De aceea, poate fi folosit și pentru obiectele casnice, și pentru obiectele de igienă personală, dar și pentru încălțăminte. Iată câteva idei practice cu oțet, mai puțin cunoscute.
Poți lustrui orice suprafață lucioasă cu oțet, fără să se deterioreze. Spre deosebire de alcoolul sanitar sau alte produse chimice mai dure, oțetul curăță tot felul de pete, de la grăsime, pete de calcar, până la rugină, fără să distrugă materialul. De aceea, este atât de bun pentru suprafețele lucioase din casă.
Folosește oțet să cureți geamurile, vitrinele, oglinzile, casa de baie sau cabina de duș. Oglinzile, oricât de murdare ar fi se curăță în câteva secunde cu oțet. Și iată și alte idei practice cu oțet, un produs banal, ieftin, dar atât de util.
Cum să folosești oțetul pentru încălțăminte, mai ales iarna
În sezonul rece când pantofii și ghetele capătă pete albe de la sarea din apa de ploaie sau din zăpadă, cea mai bună soluție să scapi de ele este combinația dintre oțet și ulei. Este suficient să pregătești o lingură din aceste două produse și să lustruiești pantofii sau cizmele și vor arăta ca noi.
Oțetul dizolvă rapid sărurile și mizeria de pe încălțăminte, iar uleiul hidratează pielea și îi redă luciul.
Idei practice cu oțet pentru bijuterii
Dacă îți place să porți argint, dar bijteriile se înnegresc periodic, atunci cea mai bună soluție să le cureți și să le albești este oțetul.
Lasă bijuteriile în oțet aproximativ două – trei ore și apoi curăță-le cu o perie moale de dinți. Vor fi ca noi și vor străluci dinnou!
Cum să cureți termosul și vasele adânci
Dacă nu ai la îndemână o perie lungă de vase, poți curăța termosul cu orez și oțet. Agită bine termosul, astfel ca boabele tari de orez să curețe toată suprafața de la interior. Oțetul va dizolva depunerile și va elimina mirosul neplăcut de cafea, lapte sau supă. Trebuie doar să clătești bine termosul și să îl lași deschis câteva ore să se usuce bine.
Aceeași metodă poate fi folosită pentru paharele înalte sau pentru vazele adânci și înguste pentru flori. Este una dintre cele mai utile idei practice cu oțet.
Dezinfectează bureții, periuțele și pensulele de machiaj
Periuța de dinți se curăță foarte bine de depuneri și este dezinfectată ușor, dacă o ții în oțet câteva ore. La fel și bureții pe care îi folosești pentru fondul de ten sau pentru pudră, de asemenea și pensulele de machiaj. Oțetul este suficient de acid să distrugă aproximativ 80% din bacteriile care se înmulțesc în mod obișnuit pe obiectele de igienă personală.