Pentru că nu are cine să le facă educație sexuală, unele minore din localitățile preponderent rurale ajung să devină mame la vârste foarte fragede. Este și cazul unei copile în vârstă de 14 ani dintr-o comună din județul Argeș, România. Ea a adus pe lume o fetiță, chiar în ajun de Ziua Femeilor, anul acesta. Maria (n.r. - numele nu este real) a rămas însărcinată după ce a fost sedusă de un consătean. Locuiește cu bunica și un unchi, în vârstă de 39 de ani, cu grave probleme de sănătate, într-o casă modestă, cu două camere. Mama ei, acum în vârstă de 32 de ani, a plecat de ani buni în Italia și și-a lăsat copila în grija bunicii.
Povestea fetei pare trasă la indigo cu a mamei care, la rândul ei, a născut-o pe Maria pe vremea când era minoră. Nici ea nu a fost recunoscută de tată, așa cum și micuța venită pe lume recent are o linie trasă în dreptul numelui tatălui. Cel care a lăsat-o însărcinată la vârsta de 13 ani este un unchi, concubinul mătușii ei, care are un copil mai mare cu două luni decât Maria. Bărbatul este cercetat de polițiști, acuzat că a sedus-o pe minoră. Acum este fugit și oamenii legii îl caută.
Maria nu a abandonat școala. Și-a învins rușinea, dar și teama că va fi victima bullying-ului și a mers la cursuri până când a născut. Fata a intrat sub protecția membrilor Organizației Salvați Copiii, Filiala Pitești.
„De la spital, noi am luat-o! Am dus-o acasă cu lapte, pampers, şerveţele umede, detergent, alimente de bază, zahăr, făină, ulei. Aşa va primi lună de lună. Nu este primul caz. Noi le moşim, le năşim, le facem acte. Le ducem la medic, le cumpărăm medicamente. Ne-am dus noi să-i facem baie copilului, că nu-i făcuse baie deloc de când s-a născut, zicea că nu i-a căzut buricul. I-am găsit medic care să o monitorizeze”, declară pentru Jurnalul Dumitra Sima, preşedinta Salvați Copiii Filiala Argeş.
Mobilizare în comuna Bradu
Pe vremea când era însărcinată, Maria trăia din indemnizația de handicap pe care bunica ei o primea pentru că îşi îngrijeşte fiul bolnav. Acum, la acei bani se adaugă şi alocația de stat pentru copii şi o indemnizație pentru creşterea copilului. Cu toate că împlinise 14 ani, nu avea carte de identitate și a fost nevoie ca mama ei să fie adusă în țară pentru demersurile necesare.
Pentru ca fata să aibă condiții normale în care să îşi crească fetița, Primăria o ajută să îşi construiască o căsuță în curtea bunicii. Imobilul este ridicat cu muncitori care folosesc materiale din donații.
Și în Republica Moldova situația este alarmantă
Mai mult de 3.300 de fete adolescente rămân însărcinate anual în Republica Moldova, dintre care circa 2.500 devin mame, iar peste 800 – recurg la avort. În mediul rural numărul adolescentelor care nasc este de trei ori mai mare comparativ cu mediul urban. Iar 1 din 10 avorturi este înregistrat în rândul adolescentelor.