Ne place să ne bucurăm de aroma plăcută a hainelor imediat după spălare, dar puțini știu însă că în spatele balsamului de rufe aparent inofensiv stau o mulțime de chimicale care pot strica aspectul unor haine din garderobă și au un efect nociv asupra sănătății noastre.

mamaplus

Folosiți balsamul cu prudență
Cumpărați doar balsam de calitate, de la producători autorizați, care menționează toate ingredientele pe etichetă și respectă dozele mai puțin periculoase pentru sănătate.

Folosiți balsamul doar în cantități foarte mici, chiar mai mici decât cele indicate pe etichetă. O jumătate de căpăcel de balsam este suficientă pentru a parfuma și înmuia aproximativ 3 kg de rufe. Pe de altă parte, este bine să folosiți balsamul pentru rufele care nu stau prea multe ore în contact cu pielea. Este bun pentru prosoape, pantaloni, pulovere sau cămăși, dar mai puțin pentru tricouri, lenjerie intimă sau pentru cearșafuri.

Ce materiale nu se clătesc niciodată cu balsamul de rufe

Mătasea naturală nu are nevoie de balsam, ba din contră, în țesătura foarte fină reziduurile de balsam se pot acumula, iar mătasea nu va mai avea aceeași finețe.

Nici hainele de lână nu trebuie clătite cu balsam, pentru că lâna adună cantități mari de balsam, care nu mai pot fi clătite, devine mai grea și hainele se lărgesc sau se lungesc. Lâna se clătește doar cu apă și eventual puțin oțet pentru a deveni mai pufoasă.

Nici hainele sport care lasă pielea să respire și sunt impermeabile, nu trebuie spălate cu balsam, deoarece chimicalele din acest produs le afectează proprietățile inițiale.

Nu folosiți balsam nici pentru hainele bebelușilor sau ale copiilor. Mai bine utilizați puțin bicarbonat când le clătiți și evitați astfel orice risc de alergii.

Sursa