În perioada pandemiei nimic nu este mai important decât solidaritatea și respectul dintre oameni. Doar în acest mod poate fi oprită răspândirea virusului COVID-19, supranumit și ”inamicul invizibil” care nu cruță și poate lovi în cel mai neașteptat mod. Experiența oamenilor infectați ar trebui să fie o lecție importantă pentru absolut toată lumea, în special pentru cei care sfidează regulile carantinei.

O femeie din Chișinău a decis să iasă din anonimat și să transmită un mesaj important pentru toți cei care, din anumite motive, refuză să stea acasă și își pun astfel în pericol propria sănătate și mai ales a celor dragi.

mamaplus

Mesajul principal adresat de Organizația Mondială a Sănătății tuturor cetățenilor este de a se proteja și de a evita contactul direct.

  • Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere. 
  • Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. 
  • Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
  • Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să NU stați față în față cu alte persoane.
  • Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți online.
  • Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
  • Respectați cu strictețe regulile de igienă personală.
  • Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență.