În perioada 16-22 februarie este sărbătorită Maslenița 2015 – sărbătoarea păcii și a ospitalității. Maslenița durează o săptămână întreagă, astfel încât dacă intenționați să marcați această sărbătoare, trebuie să știi ce puteți și ce nu aveți voie să faceți în această perioadă.

Maslenița 2015: ce ai voie să faci și ce nu

Ce nu aveți voie să faceți atunci când este marcată Maslenița 2015:

1. Nu aveți voie să mâncați carne

2. Trebuie să vă abțineți de la certuri și alte lucruri și gânduri rele

3. Nu se recomandă să ignorați Duminica iertării. În această zi Dumnezeu le iartă păcatele celor, care se pocăiesc sincer de faptele făcute. Fiecare zi a săptămânii când este sărbătorită Maslenița are propriile tradiții și superstiții.

Care anume, citiți în continuare:

1. Luni - întâlnirea

În această zi începeau să coacă clătite persoanele care trăiau în bunăstare.Potrivit tradiției, prima clătită era împărțită celor săraci de sufletul răposaților. Era finalizată construcția topoganelor și a scrîncioburilor pentru distracții.

2. Marți – ziua flirtului.

În ziua de marți, tinerii se dădeau cu sania și mâncau blinii. Oaspeții veneau practic în fiecare casă pentru a servi clătite și alte delicii.

Maslenița 2015: ce ai voie să faci și ce nu

3. Miercuri – ziua gurmanzilor

Ziua era renumită pentru ”clătitele soacrei”. Mama soției îl învita pe ginerele său și îl servea cu clătite. Desigur că la masă erau invitați și ceilalți oaspeți.

4. Joi – ziua distracțiilor

Cea mai veselă și distractivă zi a perioadei când este sărbătorită Maslenița. Oamenii glumeau, se bucurau și se jucau: se dădeau cu sania și călăreau, erau organizate lupte, ziua fiind marcată foarte vesel.

5. Vineri – ziua soacrei

În această zi, ginerele își ospăta soacra iubită, și nu invers.

6. Sâmbătă - șezătoare cu cumnata

Nurorile tinere le invitau în ospeție pe cumnatele sale. Acestea trebuiau să le facă un cadou tinerilor căsătoriți.

Maslenița 2015: ce ai voie să faci și ce nu

7. Duminica –ziua iertării

Toți oamenii își cereau iertare pentru supărările aduse. Sensul sărbătorii Maslenița, potrivit Bisericii, nu este în distracții, ci în reconciliere. Din această zi începe Postul Paștelui.