Lunea Albă, așa este denumită a doua zi de Paște. Astăzi, începe Săptămâna Luminată. Este o săptămână în care credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor. În aceste zile trebuie respectate o serie de tradiții și obiceiuri. Până la Înălțare, creștinii ortodocși vor saluta cu „Hristos a Înviat”, iar răspunsul va fi „Adevărat a Înviat”.
Astăzi nu trebuie să-ți refuzi rudele. Tot în această zi trebuie să stropeşti casa cu agheazmă şi să dai de băut la rude. În această zi, are loc aşa-numita „umblare cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. Se obişnuiește ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinți. Nașii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiția spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului. În biserică nu se mai fac mătănii până în ziua Rusaliilor.
Tradițiile şi obiceiurile populare nu-i uită nici pe cei care îşi caută norocul în dragoste. Băieții trebuie să îşi stropească astăzi aleasa inimii cu apă. Cei cu dare de mână pot să înlocuiască apa cu un parfum.
Marțea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marțea Albă şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.
Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbații se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicție. Conform tradiției, nu e bine a munci de ”nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.
Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morților. 44 de găleți cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfințită” se varsă apoi în fântâna din curte.
Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântănița. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paștelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viață.