Camera bebelușului nu este o sală de operații și nu trebuie să fie sterilă – ea pur și simplu trebuie să menținută în curățenie. Asta deoarece, de faptul în ce condiții trăiește copilul, depinde sănătatea lui. 

Igiena în camera bebelușului

Într-o casă unde crește un copil, nu este suficient să nu fie murdărie și praf. Este important ca în locuință să fie creat un climat anumit. Este vorba despre anturaj (care poate influența asupra dezvoltării copilului), lumina suficientă (de aceasta depinde dispoziția micuțului și sănătatea ochilor lui), dar și temperatura, curățenia și umiditatea aerului (acești factori influențează asupra organelor respiratorii și sănătatea copilului în general). 

Perioada de așteptare a bebelușului este perfectă pentru efectuarea unei reparații cosmetice în locuință: ”împrospătarea” pereților și a tavanului trebuie efectuată nu doar în odaia micuțului, dar și în baie și bucătărie, în cazul în care acolo sunt urme de mucegai. Dacă nu aveți posibilitate să efectuați lucrări de reparație, atunci pereții și tavanul trebuie spălați, iar în caz de necesitate prelucrate cu soluții antifungice. Tapetele în odaie nu trebuie să fie de o culoare aprinsă, ci de nuanțe pastelate și mate. Dușumeaua trebuie să fie rezistentă la spălările frecvente, de aceea, parchetul vechi ar trebui să fie acoperit cu lac. Vopselele și lacurile trebuie să fie ecologice, marcate cu inscripția ”potrivite pentru camerele copiilor”. 

Din viitoarea odaie a bebelușului trebuie scoase obiectele inutile: dulapurile vechi, mobila capitonată, electrocasnicele. Covoarele de pe dușumea și pereți trebuie scoase (acestea sunt adevărați colectori de praf). Nu umpleți camera copilului cu jucării de pluș! Cărțile trebuie păstrate într-un dulap de tip închis. Preferabil, ca acestea să fie scoase din camera copilului. 

Florile de cameră trebuie duse la bucătărie sau în altă odaie. Dacă totuși ați decis să lăsați câteva plante în odaia bebelușului, acestea nu trebuie să provoace alergie: de exemplu iedera sau mușcata se consideră plante foarte alergice. Nu mai puțin de o dată pe săptămână, plantele trebuie spălate bine de praf dar și schimbat stratul superior al solului, unde se înmulțesc ciupercile și diverse gâze. 

Igiena în camera bebelușului

O atenție deosebită trebuie acordată geamurilor. Acestea trebuie să se deschidă ușor pentru aerisire (inclusiv în sezonul rece al anului). Vara veți avea nevoie de plase pentru insecte. Perdelele și draperiile trebuie să fie din țesături dense ca să împiedice pătrunderea luminii în timp ce bebelușul doarme ziua dar și să spele ușor. 

Dacă la bucătărie lipsește hota, este timpul oportun pentru a o instala, în caz contrar, mirosurile de la prepararea bucatelor vor ajunge în camera copilului. 

Înainte de a aduce bebelușul acasă de la maternitate este necesar să faceți o curățenie generală a locuinței: să spălați și să curățați toate suprafețele, geamurile, dușumeaua și să nu uitați despre locurile greu accesibile (după calorifere, dulapuri și canapea). Mobila copilului (pătuțul și dulapul), dar și alte obiecte precum: salteaua, căruciorul, masa pentru înfășat și jucăriile trebuie curățate în mod deosebit. După folosirea produselor chimice de curățat, toate obiectele trebuie spălate cu apă curată. 

După nașterea copilului, în odaia micuțului va fi nevoie să faceți curat regulat: în fiecare zi sau peste o zi să spălați dușumeaua și să ștergeți praful, iar o dată pe săptămână să ștergeți mobila din odaie. Nu se recomandă folosirea periilor uscate – în așa fel doar veți ridica praful. Iar aspiratorul trebuie să fie dotat cu filtre speciale ”pentru alergici” (în caz contrar cele mai mici părticele de praf vor ajunge în căile respiratorii ale micuțului). În timp ce faceți curat și încă o oră după aceasta, țineți copilul mai departe de odaia respectivă. 

Temperatura aerului în odaia bebelușului trebuie să fie în jur de 20 C. Umiditatea aerului nu trebuie să fie prea ridicată (în baie poate fi instalată o hotă, iar geamurile vechi să fie închise ermetic, pentru a evita formarea aerului condensat) sau să nu fie prea joasă (iarna pe calorifere poate fi pus un prosop umed). 

Utilizarea dispozitivului de curățare și umezire a aerului în odaia bebelușului se permite, însă doar cu respectarea strictă a regulilor de exploatare (în special, dispozitivul nu trebuie să funcționeze permanent sau să fie amplasat prea aproape de pătuțul bebelușului ). Nu uitați să schimbați filtrele la timp. Și rețineți, utilizarea dispozitivului de curățare a aerului nu trebuie să înlocuiască aerisirea camerei! 

Odaia bebelușului trebuie să fie aerisită cât mai des posibil: în sezonul cald, ferestruica poate fi lăsată deschisă permanent, iar iarna – odaia trebuie aerisită cel puțin o dată în două ore pentru 15 minute. În sezonul rece, când odaia bebelușului este aerisită, micuțul trebuie să fie îmbrăcat bine sau să se afle în altă cameră. 

Igiena în camera bebelușului

Ziua în odaie trebuie să fie suficientă lumină: geamurile trebuie acoperite cu draperii doar atunci când bebelușul doarme sau când soarele bate în geam. 

Accesul animalelor de companie în odaia bebelușului trebuie interzis. Dacă câinele este scos afară, este necesar să spălați labele patrupedului după revenirea de la plimbare, iar o dată pe lună să-i faceți baie. De două ori pe an, atât câinilor, cât și pisicilor trebuie administrate preparate antihelmintice. 

Pentru a proteja bebelușul de infecții din exterior, adulții trebuie să respecte câteva reguli simple: reveniți acasă să se spele pe mâini, să-și schimbe hainele, iar la orice suspecții de viroză să poarte măști sau dacă este posibilitate - să locuiască în altă parte pe întreaga durată a infecției virale.