Aceste fraze deseori sunt rostite de părinți. Însă în cele mai multe cazuri acestea afectează psihicul copilului.
1. ”Eu am spus!”
”Eu am zis să nu te vîri acolo!”
”Ridică-te de pe pămînt, ți-am spus”
”Eu cu cine vorbesc?”
Această frază în realitate nu are nici un sens efectiv. Părinții însă o rostesc ca pe o introducere, care în opinia lor trebuie imediat să acționeze asupra copilului și să-l convingă să facă tot ceea ce spune mama. Doar ea așa a spus!
2. ”Liniștește-te sau chem imediat medicul și îți va pune o injecțe”.
Această frază poate și va liniști copilul, însă totodată îi va provoca frică față de halatele albe și va plânge atunci când veți merge la policlinică.
3. ”Nu plânge”
Părinții încearcă prin toate metodele posibile și imposibile ca să facă copilul să nu plângă. Nimeni însă nu se gândește, că lacrimile curăță și chiar uneori îți ia durerea! Mai bine îmbrățișați-l și arătați-i că î-l înțelegeți.
4. ”Privește, Ionuț deja singur se îmbracă (citește, se plimbă cu bicicleta, și-a cumpărat mașină)”.
Comparația cu semenii copilului, inspiră neîncredere în sine și sentimentul de ne corespundere a așteptărilor părinților. Mai mult, o frază similară poate duce la ura acestui Ionuț...
5. ”Eu acum voi pleca, dar tu vei rămâne aici singur”.
Această frază într-adevăr funcționează. Însă cu ce preț? Cu aceste cuvinte noi provocăm cea mai mare frică a copilului – de a rămâne singur. Probabil, ar fi mai bine să-i explicați copilului de ce trebuie să întrerupeți jocul și să plecați.
6. ”Mai bine fac eu”.
Dacă întotdeauna veți face în locul copilului ceea ce încă el nu a reușit să învețe să facă bine, el nu va învăța acest lucru niciodată. Dați dovadă de răbdare și nu vă demonstrați ”perfecționalismul”, pentru ca copilul să devină desinestătător!.