Doamnelor, data viitoare când partenerul de viață se plânge că vorbiți prea mult, liniștiți-l spunându-i că vinovată de acest lucru este o proteină cerebrală Un studiu recent arată că femeile vorbesc zilnic în jur de 20.000 de cuvinte, cu 13.000 de cuvinte mai mult decât bărbații, motivul dferenței fiind o proteină din creier, potrivit Daily Mail.

Oamenii de știință de la Universitatea din Maryland au descoperit că proteina, botezată FOXP2 (Forkhead-Box P2), este produsă de o genă cu același nume și joacă un rol esențial în învățarea, dezvoltarea limbajului și exprimarea orală.

Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunță zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbații. Proporția rămâne stabilă, chiar dacă cifrele variază în funcție de limbă. În plus, fetițele vorbesc în general mai devreme și mai complex decât băieții.

Pentru a găsi o explicație plauzibilă la motivul pentru care femeile vorbesc mai mult decât bărbații, cercetători americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentrația de FOXP2 din creier. Specialiștii au efectuat mai întâi experimente pe un grup de cobai, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărțiți brutal de mama lor. Situația de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele și au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentrații la micii masculi și la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.

Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfășurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetițe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Acestă proteină, precum și gena asociată, fac diferența, sunt de părere oamenii de știință care au realizat studiul. Datele cercetării arată că fetele au un nivel cu 30% mai mare de proteină FOXP2 decât bărbații.