Copiii din Moldova care ajung în situații de risc din cauza părinților trebuie luați din familie pentru o anumită perioadă, susțin mai mulți specialiști de la noi. Între timp, autoritățile locale ar trebui să lucreze cu părinții ca să-i responsabilizeze. Fiecare caz ar trebui examinat separat, iar primarul și echipa sa sunt obligați să îi protejeze pe copii de propriii lor părinți, scrie protv.md.

”În situația în care autoritățile sunt sesizate, cunosc despre faptul că au în localitate un astfel de caz, în care părinții își neglijează copiii, fac consum de alcool, în special atunci când copiii sunt de vârstă fragedă, este esențial să se facă o evaluare inițială și dacă prezintă în situația lor de familie pericol pentru viața și sănătatea lor sau nu.”, susține Rodica Corețchi-Mocanu, coordonatoare program asistență, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii.

Specialista mai spune că, evaluarea riscurilor la care sunt supuși copiii din aceste familii trebuie efectuată de asistența socială din localitate, poliție, primar și pedagogi, în cazul în care copiii merg la grădiniță sau la școală. Dacă se demonstrează că cei mici nu sunt în siguranță alături de părinți, aceștia trebuie imediat plasați într-un spațiu sigur.

Chiar și în cazurile în care copiii sunt în siguranță, însă părinții sunt dependenți de alcool, aceștia trebuie transferați pentru o perioadă într-un spațiu unde vor fi îngrijiți, până părinții vor trece un curs de reabilitare.

Coordonatoarea programului asistență din cadrul Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii a mai adăugat că deseori autoritățile intervin prea târziu, iar rezultatul lipsei unor acțiuni este tragic.