Probabil că nu există gospodărie în care să nu existe trusă medicală. Pentru unii, această trusă include două-trei denumiri de medicamente pentru cazuri ieșite din comun, alții însă au rafturi întregi cu doctorii de tot felul. Vă adresăm următoarea întrebare: ”Păstrați corect oare aceste medicamente?”.
Toate medicamentele au propriile condiții de păstrare. Și pentru ca să nu se transforme din doctorii în otravă, în mod obligatoriu, respectați condițiile de păstrare menționate în instrucție. Mai sunt încă și câteva reguli nescrise:
1. Atragem atenția asupra faptului că medicamentele și unguentele își pierd proprietățile sub influența directă a razelor de soare sau a temperaturilor înalte.
2. Unele medicamente trebuie păstrate la frigider (conform instrucției). În acest scop, ușa frigiderului este dotată cu un raft special. Altele - în noptieră – aceasta trebuie să fie poziționată la un loc uscat. Alături de noptieră nu trebuie să se afle nici un fel de surse de căldură, iar copiii nu trebuie să aibă acces la ea.
3. medicamentele lichide nu trebuie să fie înghețate în timpul păstrării. Ele pot fi păstrate la frigider doar în cazul în care producătorul menționează acest lucru în instrucția preparatului.
4. În nici un caz nu păstrați medicamentele în dulapul de la bucătărie lângă produsele alimentare.
5. Chiar dacă ambalajul pastilelor nu vi se pare comod, nu trebuie să-l schimbați. Pe toate medicamentele trebuie să fie clar indicată denumirea și termenul de valabilitate.
6. Nu păstrați medicamentele în ambalaj de hârtie în camera de baie. Umiditatea poate distruge ambalajul, iar în consecință, vă va fi greu să deslușiți denumirea preparatului sau termenul lui de valabilitate.
7. Aruncați și nu păstrați niciodată în casă medicamente ce au termenul de valabilitate expirat. Pentru securitatea dumneavoastră și a familiei stabiliți regula de a face curat în trusa medicală o dată în jumătate de an.