Tablourile ideale care și le închipuie toate femeile însărcinate – copilul doarme liniștit în pătuc, iar mama mulțumită, frumoasă și  îngrijită se ocupă de treburile casnice  – nu corespund realității. Copiii sunt diferiți, iar mulți dintre ei nu „înțeleg” ocupațiile mamei. Ei nu vor să se joace singuri și nu respectă un regim atunci când plâng și dorm. 

Cum să reușești să le faci pe toate având copil mic?

Da, devenind mămică, nu vă mai aparțineți, în special în primele luni de viață ale copilului. Dar oare aceasta este atât de rău? Întrebarea e cum să tratezi această situație. Copilul nu este vinovat că este mic și că vrea să fie alături de dumneavoastră. Și perioada care vi se pare foarte grea este atât de scurtă… Deși nimeni nu contestă că, datorită  acestor raționamente, treburile casnice vor fi îndeplinite de către altcineva.

Cum să reușești să le faci pe toate având copil mic?

Răspunsul este foarte simplu – nu trebuie să reușiți TOT. Nu vă impuneți să faceți imposibilul. Prima lună din viața copilului este perioada de adaptare unul cu celălalt, la un nou ritm de viață,  de stabilizare a alăptării și aveți dreptul să beneficiați de ajutorul celor apropiați. Cu atât mai mult că nou-născuții dorm cea mai mare parte a zilei și astfel veți reuși să îndepliniți treburile casnice. Dar dacă bebelușul vostru nu face parte din șirul copiilor liniștiți, vă poate ajuta  folosirea unui sling  Nou-născutul are nevoie ca mama să-i fie mereu alături, să-i simtă căldura și răsuflarea.

Dacă vă faceți griji în permanență, atunci când vă îndepărtați de copil, de exemplu mergeți la bucătărie, că poate să se trezească și să plângă și nu veți auzi, în ajutor vă vine baby monitorul.  

Cum să reușiți totul având copil mic – sfaturi generale

1. Nu vă avântați să fiți o gospodină ideală!

Distribuiți prioritățile corect. Acum principala dumneavoastră ocupație este copilul și trebuie să satisfaceți, în primul rând, necesitățile lui. Această perioadă este irepetabilă, nu pierdeți minutele prețioase! Treburile  casnice nu se vor termina niciodată. În realitate, nu mai există chiar atâtea de făcut după cum se pare, lăsați prepararea bucatelor sofisticate și spălarea podelii de trei ori pe săptămână – nimeni nu are nevoie de perfecționism.  

2. Odihniți-vă și dormiți suficient

Somnul insuficient cauzează dispoziție proastă, lentoare și lipsa poftei de lucru. Dacă aveți de ales între a dormi cu copilul sau a spăla podeaua cât acesta doarme, optați, desigur, pentru prima variantă.

Cum să reușești să le faci pe toate având copil mic?

3. Alăptați la sân

Alăptarea la sân vă ușurează semnificativ viața. Aveți la îndemână mereu hrana pentru copil, nu veți fi nevoită să sterilizați sticluțele și biberoanele, să cheltuiți timpul cântărind și măsurând suplimentul alimentar. De aceea, în primele luni de la naștere, încercați să regulați alăptarea – aceasta e benefică atât pentru micuț, cât și pentru dumneavoastră.

4. Faceți lucrurile prin casă împreună cu copilul, dar nu în timp ce micuțul doarme 

Pentru copil   este pe cât de interesant, pe atât de util să urmărească cum mama spală podeau, șterge praful. Străduindu-vă să faceți tot atunci când copilul doarme, izolați copilul de realitatea în care adulții nu doar se joacă și gânguresc împreună cu el.  În cazul celor mai mici, slingul vă va fi de mare folos (pentru participare activă la treburile mamei), precum și șezlongul sau scăunelul pentru copii în poziție orizontală. Copiilor care se târăsc sau merg faceți-le în fiecare cameră, în baie și la bucătărie ungherașul lor. Acesta poate fi o cutie sau un coș, o lădiță de bucătărie sau o policioară cu jucării. Astfel de „comoară” îl va interesa pentru o perioadă pe micuțul tău și vă va permite, de exemplu, să spălați în liniște vesela. 

5. Nu  navigați  nopțile în internet

Rețelele de socializare vă oferă posibilitatea de a comunica, ceea ce le lipsește tinerelor mame. Dar nu aveți senzația după aceasta că ați pierdut timpul? Dar și lipsa somnului nu va ajută cu nimic. Străduiți-vă măcar să limitați timpul de aflare în internet. 

6. Nu vă complicați viața călcând hăinuțele copilului, dezinfectând și spălând tot și toate

 Poate cineva va fi uimit, dar cercetătorii au demonstrat - călcatul după cicatrizarea zonei ombilicale  este o ocupație inutilă.  Aceasta se referă și la spălarea permanentă a jucăriilor.

Niciodată nu veți putea proteja copilul de toți microbii – e bine ca în casă să fie curat, dar nu steril. 

Cum să reușești să le faci pe toate având copil mic?

7. Acceptați ajutorul rudelor

Nu vă străduiți să fiți superfemeie! Implicați-l și pe soț în lucrurile casnice și de îngrijire a copilului, nu refuzați ajutorul mamei, soacrei și altor rude.

8. În măsura posibilității, cumpărați aparatură de uz casnic, care ușurează procesul de curățenie și pregătire a mâncării 

Cratița multifuncțională, mașină de spălat rufele și mașina de spălat vasele  vă vor reduce la maximum treburile. Dacă aveți posibilitatea să vă cumpărați un accesoriu de ajutor, cumpărați-l fără a vă gândi.

9. Puneți lucrurile la locul lor

E mai ușor să menții curățenia decât să faci curățenie. Copiii pot să întoarcă casa cu susul în jos, ceea ce este și firesc. Dar niciodată  nu e târziu să vă învățați să păstrați lucrurile în anumite locuri și să le puneți mereu acolo după ce le-ați folosit.

10. Planificați lucrurile

Ca să aveți ordine în cap, scrieți ce aveți de făcut într-o agendă sau, de exemplu, bilețele cu planuri pentru ziua următoare și încleiați-le în locuri  vizibile.

11.Mâncați sănătos și obișnuiți copilul cu un astfel de meniu

Nu e deloc complicat să te alimentezi sănătos, unde mai pui că e și destul de important pentru o mamă tânără care se recuperează după naștere și care alăptează. Iar în perioada în care veți introduce alimentele solide va fi mai ușor să-l convingeți pe copil să mănânce  ceea ce mănâncă și mama.

12. Strângeți tot ce colectează praful și obiectele mici împiedică procesul de curățenie

Jucăriile moi, bibelourile și alte obiecte care stau pe policioare – poate a venit momentul să faceți o revizie și să strângeți obiectele inutile sau poate chiar să le aruncați. 

Cum să reușești să le faci pe toate având copil mic?

13. Învățați-l pe copil să fie independent (și pe soț de asemenea)

Multe  femei preferă să ducă toată greutatea pe umerii lor și se întreabă mândre: „Cine dacă nu eu?” Dar aceasta este propria lor alegere, ceea ce duce deseori la oboseală cronică, depresie și alte neplăceri. A-l învăța pe copil să fie independent este scopul principal al educației (desigur, nu trebuie de căzut în extreme). Dar să-l învățați pe soț să-și încălzească  cina (ba chiar să gătească uneori) este foarte real.

14. Nu uitați despre sine

Rezervați-vă, în fiecare zi, neapărat,  timp pentru sine. Chiar dacă e vorba de 10-15 minute numai pentru dumneavoastră. Aceste minute vă vor asigura confortul fizic și un moment de detașare de la grijile zilnice.   

Dragi mămici, aveți grijă de dumneavoastră și nu încercați să faceți totul și chiar mai mult. Și așa faceți cel mai important lucru din lume! 

Sursa