Să fii mamă nu-i lucru ușor, mai ales dacă ai de făcut zilnic treburi casnice care par că nu se mai termină niciodată. Aceeași chiuvetă plină cu vase, praful care apare de nicăieri și jucăriile aruncate peste tot. Din fericire, există câteva recomandări de la mamele cu experiență care s-ar putea să-ți fie de folos în cazul în care simți că nu mai poți.

Ține ustensilele de șters la îndemână

În fiecare colț al casei ar trebui să ai ceva la îndemână cu care să ștergi (bureți, cârpe, șervețele). Ține întotdeauna la îndemână o mătură sau un aspirator.

Curăță câte puțin în fiecare zi

Petrece câteva minute pe zi curățând locuri în care de obicei este dezordine. Aranjează holul casei. De obicei aici se strâng pantofi, scrisori, facturi etc.

Curățenia săptămânală

Programează săptămânal sarcini majore (curățatul covorului, curățatul canapelei, ștersul prafului, curățatul jucăriilor. Verifică frigiderul și aruncă tot ce riscă să se transforme în “proiect de știință”.

Curățenia sezonieră

O dată la 6 luni fă curățenie generală și aruncă tot ce nu-ți mai trebuie. Sortează hainele, pantofii, cărțile, jucăriile și orice alt obiect din gospodărie pe care nu l-ai mai folosit de un an, pe categorii – aruncat, păstrat, donat. În acest fel îți înveți și copilul să fie organizat, dar și să doneze ceva ce nu-i mai folosește, în măsură în care respectivul obiect mai poate fi utilizat.

Implică-i pe cei mici

Învață-ți copiii cât de importantă este curățenia. Trasează-le sarcini ușoare, precum adunatul rufelor murdare, sortatul șosetelor după culori, mărime etc, aranjatul jucăriilor. De la vârsta de 6 ani poți încerca sarcini mai mari, cum ar fi aranjatul sau strânsul mesei.

Munca răsplătită

Pentru copiii mai mari, alcătuiește un tabel cu sarcini și cu deadline. Dacă a terminat treaba, bifează tabelul, iar la sfârșitul săptămânii se trage linie. Dacă și-a îndeplinit sarcinile primește “salariul”: o ieșire la film, o înghețată etc.

Zonele uitate

Acordă o atenție sporită locurilor unde se adună cei mai mulți germeni: frigiderul, rafturile, lustrele, ventilatoarele, telefonul fix și tastatura computerului.