Le spunem copiilor mereu să fie răbdători și să ne asculte. Dar oare noi suntem suficient de răbdători cu cei mici și cu nevoile lor? Uneori ne pierdem cumpătul în cele mai ciudate și banale momente. Exersarea răbdării cu copiii noștri este benefică atât pentru ei, cât și pentru noi. Cum poți deveni un părinte mai răbdător? Răspunsul este simplu: cu exercițiu și pregătire temeinică.
Educare și învățare continuă
A fi părinte se învață. Nu doar copiii trebuie să învețe să devină mai perseverenți, ci și adulții. Nu este un secret pentru nimeni că noile generații sunt cu mult diferite de părinți, iar provocările sunt constante. Dintr-o gamă variată de cărți despre parenting, pe grupe de vârstă, existente pe piața astăzi, cu siguranță vei identifica unele potrivite, pentru a te ajuta în gestionarea eficientă a neplăcerilor și frustrărilor provocate de copii, uneori. Învață alături de copii și vei deveni mai răbdător și mai înțelegător.
Ascultă nevoile copilului
Știi deja că pentru a crește un copil este nevoie de un sat întreg. Copiii sunt energici, în căutare continuă de noi teritorii de cucerit, iar aceste lucruri îți pot pune nervii la încercare. Dacă te înfurii, riști să spui lucruri pe care le vei regreta apoi și să acționezi greșit. Pentru a deveni mai răbdător trebuie să îți asculți cu adevărat copilul și să identifici nevoile lui. Iar pentru aceasta comunicarea este cheia.
Menține controlul
Atunci când ești pe punctul de a te înfuria, trebuie să îți amintești că tu ești părintele și că trebuie să deții controlul. Dacă tu te pierzi, copilul va observa și înțelege că este în regulă să țipi atunci când te înfurii. Este greu să te controlezi când te-ai supărat, dar poate te ajută dacă numeri în gând până la 10, respiri profund sau părăsești încăperea până te calmezi.
Nu e ceva personal
Deși poate părea că cei mici fac totul pentru a te supăra, joaca și neastâmpărul fac parte din ceea ce înseamnă copilărie, iar crizele de plâns și momentele tensionate sunt inevitabile. Copilul trebuie să învețe de la părinte cum să facă față situațiilor diferite, să își înțeleagă emoțiile și să le gestioneze. Nu se întâmplă nimic dacă jucăriile sunt împrăștiate peste tot și este dezordine. Treci peste și lasă-te purtat în lumea copilăriei și a magiei jocului.
Conștientizează problema
În multe cazuri, îți pierzi răbdarea atunci când copiii fac o ghidușie, dar cauza furiei tale nu are legătură cu ceea ce au făcut cei mici. Acumularea supărărilor, nerezolvarea frustrărilor pot conduce la pierderea răbdării. Dacă înțelegi că supărarea ta nu are legătură cu ceea ce au făcut copiii, înveți să gestionezi crizele și să găsești metode de calmare și relaxare, astfel încât să te poți bucura de timp de calitate alături de copii.
Comunică eficient
Momentele de furie ale adulților au legătură, în mare parte, cu lipsa comunicării. Poți presupune că cei mici știu cum să se comporte sau ce să facă în anumite situații, deși nu le-ai explicat aceste lucruri. Trebuie să comunici eficient și normal cu proprii copii, chiar și atunci când fac unele lucruri greșit. Dacă le vei spune, pe un ton calm, ce trebuie să facă și le explici unde au greșit, vor înțelege și aprecia că le vorbești ca unor adulți și nu vor mai repeta comportamentul pe viitor.
Urmând indicațiile și sfaturile de mai sus poți deveni un părinte mai răbdător. Dacă totuși simți că lucrurile îți scapă de sub control este bine să apelezi la ajutor de specialitate, astfel încât să gestionezi mai bine episoadele neplăcute.