Zilele însorite din această toamnă sunt excelente să plantezi bulbi de crini la ghiveci și să îi pregătești astfel încât să ai crini înfloriți peste iarnă. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta!
Cultivă bulbii din octombrie:
Cumpără bulbi mari, viguroși și sănătoși de crini. Pregătește pentru fiecare bulb câte un ghiveci încăpător, de cel puțin 24 cm diametru, sau o jardinieră adâncă și largă, dacă vrei să plantezi mai mulți bulbi la un loc.
Cumpără pământ de bună calitate, amestecat cu turbă și pregătește nisip și bile de perlit pe care le pui la baza ghivecelor. Adaugă pământul și pune bulbii la numai două degete adâncime în pământ. Plantele vor sta în casă, ca atare nu trebuie îngropați bulbii mai adânc.
Condițiile ideale să înflorească:
Bulbii de crini puși la ghivece trebuie udați moderat o dată la două zile, astfel încât să stimulezi apariția mugurilor noi de frunze și flori. Ghivecele trebuie să aibă cel puțin 6 ore de lumină pe zi și ideal ar fi să aibă soare cât mai mult timp.
Soarele și lumina vor grăbi înflorirea, astfel că poți avea crini înfloriți deja în decembrie, de Sărbători.
Fertilizatorii care ajută înflorirea:
Crinii Amaryllis au nevoie de fertilizatori solubili sau solizi, cu eliberare lentă, așa cum sunt granulele. Fertilizatorul pentru crinii de apartament trebuie să aibă rația N-P-K de 10-10-10.
Dacă este fertilizator solubil, se aplică săptămânal sau de 3 ori pe lună.
Dacă este un fertilizator solid, se adaugă în pământ o dată la 3 sau 4 luni.
Pentru a forța înflorirea poți adăuga un fertilizator sărac în nitrogen, cu formula N-P-K de 5-10-10 în cursul lunii noiembrie.
Ce faci cu planta după ce au trecut florile:
De îndată ce cupele mari de crini încep să se ofilească, taie imediat lujerul cât mai aproape de bulb. Rărește udările și udă crinii de apartament doar o dată pe săptămână timp de o lună.
Apoi lasă pământul din ghiveci să se usuce complet încă o lună și ține planta într-un spațiu răcoros și bine aerisit. Frunzele se vor usca și ele și trebuie tăiate, iar bulbul va intra într-o perioadă de pauză în care își va conserva energia pentru următoarea înflorire.