Când ți-e lumea mai dragă că v-ați luat în sfârșit un moment de respiro, iar copilul doarme liniștit în camera lui, se întâmplă ca lucrurile să nu mai meargă așa cum ai planificat. Ei bine, și ce-i de făcut atunci când copilul deschide ușa dormitorului și vă prinde în ”flagrant”? De foarte multe ori, părinții reacționează impulsiv pentru că pur și simplu nu se așteaptă la o asemenea situație și nici nu se gândesc din timp cum ar acționa în acest caz. Totuși, ar fi bine ca părinții să știe cum să reacționeze corect dacă totuși aceste întâlniri nedorite și neașteptate la miez de noapte se vor întâmpla.

Specialiștii în psihologia copilului susțin că situația poate fi rezolvată cât se poate de... natural. În primul rând, nu ar trebui să intrați în panică, deși, trebuie să recunoaștem, e cam dificil în astfel de circumstanțe. Concentrați-vă pentru a afla ce vrea copilul, s-ar putea să fie nevoie de ceva urgent și atunci va trebui să găsiți o cale de a rezolva situația. Dacă nu e ceva urgent, îl puteți ruga să meargă în altă cameră, pentru că mami și tati au ceva de rezolvat. Dacă e foarte mic... îi puteți spune că mami și tati se joacă, iar dacă vă spune că vrea și el să se joace, explicați-i că e un joc pentru oameni mari. Mai tărziu, când veți găsi momentul oportun, explicați-i în cuvinte imaginile pe care, eventual, le-a surprins și care s-ar putea să i se fi părut violente.

Discursul diferă de la o vârstă la alta

În mod cert, discursul diferă de la o vârstă la alta, pentru simplul fapt că un copil de 3 ani nu vede ceea ce vede unul de 11 ani, spre exemplu. Este foarte important ca explicațiile să fie adaptate vârstei și să exprime ideea că ceea ce a văzut este o expresie a dragostei dintre doi adulți care nu fac parte din aceeași familie (nu sunt rude de sânge). Atunci când e vorba despre un copil mai mare, care înțelege deja anumite lucruri, este imperativ să i se explice că, la rândul său, va avea la un moment dat o persoană iubită, cu care va face același lucru, dar că, deocamdată, corpul său nu este încă pregătit pentru asta.

Când părinții sunt surprinși în flagrant de adolescenți

Lucrurile se complică atunci când părinții sunt surprinși în flagrant de... adolescenți sau chiar de preadolescenți. Impactul vizual poate genera un puternic sentiment de jenă. Copilul (pentru că este încă un copil) poate realiza bsuc că părinții săi nu sunt asexuați și asta poate reactiva complexul lui Oedip, cu atât mai mult dacă este foarte apropiat de părinți. Se poate simți exclus din această relație de iubire, pe care cu siguranță o percepe. Dincolo de orice sentiment stânjenitor, este una dintre situațiile în care copiii realizează că devin ei înșiși adulți și că părințiii lor se iubesc. Este, pe de altă parte, un moment ideal pentru a tăia cordonul ombilical și pentru a le oferi copiilor autonomie.

Unii copii nu vor să accepte ceea ce au văzut

Există însă și lucruri care trebuie cu orice preț evitate. Unii copii nu vor să accepte ceea ce au văzut și șocul lor merge până într-acolo încât le cer părinților să nu mai facă dragoste. La rândul lor, părinții dezvoltă un sentiment de vină și le promit copiilor că nu se va mai repeta, ceea ce este o mare greșeală. Părinții ar trebui să își asume întreaga situație. Este inutil și nesănătos să le explice copiilor totul ca și cum s-ar scuza. Pot, desigur, în schimb, să le promită că pe viitor vor fi mai atenți și mai discreți.

A nu te simți vinovat, ca părinte, este esențial într-o astfel de situație

Copilul nu trebuie să pearceapă că a face dragoste este ceva murdar, rușinos sau tabu.  De asemenea, este inutil ca părinții să se certe între ei, pentru a găsi un vinovat pentru situația creată. Mai mult ca sigur, totul a fost un incident întâmplător, așa că trebuie tratat ca atare. Dialogul, comunicarea sunt esențiale pentru a depăși această experiență jenantă cu care numeroși părinți se confruntă măcar o dată în viață.