Astăzi, 8 noiembrie, creştinii ortodocşi de stil vechi îl cinstesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale cărui sfinte moaște se află în Tesalonic. Sfântul Dimitrie este cinstit în mod deosebit de grecii din Tesalonic, fiind ocrotitorul metropolei, dar și de către credincioșii de pretutindeni, datorită mijlocirii și minunilor sale.
În fiecare an, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la Tesalonic se organizează pelerinaje și procesiuni. Sfântul este ocrotitorul orașului și al comunității creștine din Tesalonic, care a fost înființată de Sfântul Apostol Pavel când a trecut pe aici în timpul celei de-a doua călătorii misionare. Apostolul neamurilor a avut o legătură deosebită cu tesalonicenii. Le-a scris două epistole, iar în prima (I Tesaloniceni 1, 2) recunoaște că îi poartă în rugăciunile sale. De aceea și comunitatea de aici a fost puternică, dând mulți sfinți martiri pentru credința în Hristos.
Tradiții și obiceiuri
În credința populară, anul este împărțit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe "încuie" iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Există credință că, în ziua Sf. Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colții.
Potrivit altor tradiții, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.
Tradiția populară spune că în această zi, păstorii aștern pe iarbă un suman şi observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia este neagră, atunci iarna va fi blândă. Dacă va fi albă, atunci ne aşteaptă o iarnă geroasă.
În Republica Moldova locuiesc peste 36 de mii de oameni care poartă numele Dumitru. Aproape 19 mii se numesc Dmitri şi 190 sunt Dimitrie. Peste 3.500 de femei se numesc Dumitriţa şi 66 - Dumitra.