Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc pe 7 iulie nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, numit și ”Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Hristos. După Fecioara Maria, prorocul Ioan este al doilea sfânt, cel mai venerat de creştini.
Biserica a închinat Sfântului Ioan șase sărbători pe an. În această zi, se spune că nimeni nu are voie să lucreze, iar dacă plouă, este semn de bogăție. Cei care au ținut post, în această zi au dezlegare la vin și pește.
Ziua de Sânziene sau Nașterea Sf Ioan Botezătorul este considerată sfântă. Nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei. Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. Cu acest prilej, în foarte multe zone din țară, se fac pomeni pentru morți, de moşii de Sânziene. În multe zone din țară, se aprind noaptea focuri pe dealuri. În unele sate, oamenii umblă cu făcliile aprinse, înconjurând casa, ogoarele, grajdurile.
Fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă. Fac asta în noaptea premergătoare sărbătorii, în credința că își vor visa ursitul. Florile culese în ziua de Sânziene prinse în coronițe sau legate în formă de cruce. Apoi sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și sunt păstrate, apoi, pentru diverse practici magice. Spre dimineață, flăcăii umblă prin sat şi aruncă cununițe de sânziene pe la casele unde stau fetele de măritat.
Potrivit Registrului de Stat al Populației, peste 100 mii de moldoveni poartă numele Ion.