Odată cu venirea toamnei, răcelile bat instant la ușă. Și nu doar în cazul oamenilor, dar și a animalelor de companie. Pisicile răcesc mai rar, dar sunt și ele sensibile la viruși, mai ales dacă nu au fost vaccinate sau dacă au și alte probleme de sănătate. Iată cum trebuie să o ajuți, dacă a răcit!

mamaplus

La primele simptome că pisica ta este bolnavă trebuie să apelezi la un medic veterinar. Dar este bine să recunoști și tu semnele care îți arată că pisica ta a răcit.

De obicei, are nasul fierbinte, îi lăcrimează ochii și devine apatică. Mănâncă tot mai puțin, merge mai rar la litieră și doarme mai mult.

Poate respira greu, are febră, i se inflamează pleoapele și este posibil să aibă gingiile inflamate. Toate aceste simptome îți pot indica o răceală, deși sunt și alte boli care manifestă prin simptome similare și este necesar să mergi la un medic specialist pentru un diagnostic corect.

Nu ignora simptomele bolii, pentru că infecția se poate extinde către plămâni, iar pisicile sunt și ele pasibile să sufere de pneumonie. Netratată, această boală poate duce la un deznodământ nedorit.

Cum tratezi pisica, dacă a răcit?

  • Încearcă să o ademenești să bea mai multe lichide. Pregătește o supă simplă de pui cu legume și încearcă să îi dai să bea zeama clara și apoi să mănânce bucățelele de carne fiartă.
     
  • Pregătește și un culcuș cald într-un spațiu ferit, în care îi place uneori să se ascundă. Când sunt bolnave pisicile au nevoie de mai multă liniște și căldură, de siguranță și de protecție.
     
  • Șterge-i nasul și ochii cu șervețele moi înmuiate în apă călduță sau în ser fiziologic. O vei ajuta să respire mai bine, pentru că și nasul pisicilor acumulează mucozități când sunt răcite.

Consultația la veterinar este absolut necesară!

Din primele zile în care pisica ta se simte rău trebuie dusă la un medic veterinar. Acesta este singurul care îți poate indica tratamentul corect, după ce pune un dignostic.

Tratamentul cuprinde de obicei medicamente pentru stimularea imunității și, posibil, antibiotice care previn răspândirea infecției în organism.

Răceala la pisici nu este o simplă boală. Netratată, ea poate aduce complicații grave, iar stările febrile sunt greu de suportat de către micile feline.

Sursa