Copiii sunt o plăcere scumpă, este un adevăr cunoscut!  Odată cu apariția copilului, venitul familiei scade (căci mama nu mai merge la serviciu), iar cheltuielile cresc semnificativ. Dar oare toate cheltuielile sunt raționale și justificate? Practica demonstrează că nici pe de parte. Să vorbim  despre economii. 

Ce să faceți ca să nu vă ruinați cumpărând lucruri pentru copil: 9 reguli pentru a economisi

1. Nu cumpărați haine pentru copii la reduceri

Copilul crește repede, neproporțional. Cu două săptămâni în urmă înota în hăinuțele prevăzute pentru înălțimea 80 cm, dar iată, deodată, nu încape în cele pentru 86 cm. La începutul verii i-ați cumpărat micuțului o pereche de sandale frumoase de mărimea 21, iar în august ați alergat la magazin după mărimea 23 (fără să înțelegeți cum a trecut peste 22). De aceea, dacă la sfârșitul sezonului, găsiți încălțăminte la reduceri de care veți avea nevoie peste jumătate de an, nu le cumpărați oricât de ieftine ar fi. Riscați să nu ghiciți mărimea, astfel cheltuiala se va dubla.   

2. Nu cumpărați lucrurile de care nu ați avut nevoie până la reduceri

Nu aveți nevoie de cinci  tricouri noi sau de trei perechi de pantaloni groși, dar întrucât au prețul redus semnificativ, după cum afirmă shopaholicii, e păcat să nu-i cumperi la un astfel de preț. Înainte treceați indiferentă pe lângă aceste lucruri, iar acum, având prețul redus cu 50%, vă sunt indispensabile? Aveți nevoie de pantofiorii de lac (pe care copilul îi va roade în vârf la prima ieșire) de îndată ce prețul a scăzut cu 70%? Desigur că nu, dar așa funcționează psihologia consumatorului, bine cunoscută de merceologi. Opriți-vă! Când cumpărați la reducere ceea de ce nu aveați nevoie anterior, nu economisiți, dar cheltuiți ceea ce ați fi putut economisi.

O cumpărătură profitabilă este aceea de care aveați nevoie și mai înainte,  dar nu  v-o permiteați până la reducerea prețului. Celelalte sunt cheltuieli neplanificate și nejustificate. 

Ce să faceți ca să nu vă ruinați cumpărând lucruri pentru copil: 9 reguli pentru a economisi

3. Nu cumpărați lucruri la care puteți renunța

Există unele hăinuțe și echipamente destinate micuților și mamelor  drăguțe, originale și, posibil, comode, dar  nu foarte necesare. Majoritatea dintre ele au rolul de a evidenția statutul dumneavoastră, dar nu vă ușurează munca de îngrijire a micuțului: șezlongurile cu muzică și vibrator, leagănele-balansoare electrice pentru nou-născuți, caruselul electric muzical, care emite sunete din natură, fotoliul-leagăn cu panou cu luminițe, leagănul-scaun de masă, covorașele educative, muzicale etc., etc. Atenția exagerată și reclamele ademenitoare le impun pe mame să gândească că fără aceste ustensile, jucării-minune nu poți sigura o copilărie și maternitate fericite. Însă mai târziu observați că micuțul nu vrea să stea în leagănul electric, iar  covorașul nu prezintă mai mult interes decât pătura dumneavoastră veche. Dar dacă ați hotărât să le cumpărați, unele lucruri vă pot fi de ajutor, urmând sfaturile de mai jos.

4. Nu evitați jucăriile folosite

Majoritatea obiectelor pentru copii sunt utilizate pentru o perioadă scurtă. Leagănul este folosit cel puțin 3 luni. Săritoarele și premergătoarele vă vor fi de folos vreo    4 luni. De aceea, de regulă, lucrurile rămân într-o stare, dacă nu ideală, atunci foarte bună. Fiind în stare bună, acestea pot fi scoase în vânzare. Majoritatea detaliilor acestor obiecte sunt confecționate din stofă, sunt detașabile, astfel că pot fi spălate. Iar celelalte detalii pot fi șterse cu soluții dezinfectante. Adică nu este nimic strașnic dacă cumpărați un leagăn la jumătate de preț (sau mai puțin). Astfel veți economisi, se poate întâmpla să descoperiți că micuțul nici nu avea nevoie de așa ceva. 

Ce să faceți ca să nu vă ruinați cumpărând lucruri pentru copil: 9 reguli pentru a economisi

5. Nu dăruiți și nu aruncați ceea ce poate fi vândut

Unele persoane se incomodează să vândă lucrurile folosite… Pare  mai ușor să le arunce sau să le dăruie, decât să le vândă… Este aproape un lucru „rușinos”. Gândiți la fel? Criza este un motiv de a renunța la această obișnuință aristocratică. Nu aveți acasă un aparat de tipărit bani, de aceea nu este rușinos să scoateți în vânzare lucrurile folosite, dar în stare bună, de care cineva are nevoie și le va cumpăra cu  bucurie la o jumătate de preț.

Chiar dacă vă pare că bicicleta care este mică pentru copilul dumneavoastră, în stare bună și comodă, este puțin uzată, se vor găsi doritori să o cumpere. Aceeași situație se atestă și în cazul hainelor, mai ales al celor groase. 

6. Nu cumpărați pentru că toți au

Deseori tinerele mame discută pe forumuri. Este o lume aparte cu castele și clanurile ei. Acolo puteți cunoaște persoane care preferă lucrurile scumpe – de la căruțuri confecționate de designer până la căciuli cu pompon din blană naturală. Stând acasă cu copilul și privind fotografiile care reprezintă copii frumos îmbrăcați în haine scumpe, lângă niște cărucioare scumpe –câteva  salarii de-ale soțului –, credeți că aveți nevoie de toate acestea pentru a fi fericite. Este molipsitor, într-adevăr. Și iată că vă începeți să intrați în magazine cu hăinuțe scumpe pentru copii, iar căruciorul, deși bun, nu vă mai pare frumos și comod în comparație cu cele descrise de posesoarele „vehiculelor”  scumpe pentru copii. Stop! Nu aveți nevoie de toate acestea. Cărucioarele de designer arată uimitor, dar oare în el copilului îi va fi mai comod decât în cele obișnuite? Probabil, copilul nici nu va simți deosebirea,în schimb portmoneul va avea de suferit. Nu e cazul să cheltuiți banii pe haine scumpe din care micuțul va ieși repede, chiar mai înainte de a reuși să le îmbrace, și pe haine pe care nu poate să le murdărească. Scandinavii susțin că  „un copil fericit este cel care s-a murdărit”.

Ce să faceți ca să nu vă ruinați cumpărând lucruri pentru copil: 9 reguli pentru a economisi

7. Nu cumpărați jucării

Copiii moderni, de obicei, au foarte multe jucării. Nu-i mai poți uimi sau bucura cu nimic, orice jucărie este acceptată ca un lucru firesc, iar multe dintre ele stau și adună praf pe policioare sau în cutii. Dacă ați calcula cât ați cheltuit pentru toate jucăriile abandonate, vă veți îngrozi. Cel mai supărător este faptul că aceste jertfe economice sunt în zădar. Copilul are nevoie de mai puține jucării decât îi cumpărați. În majoritatea cazurilor, o jucărie care vă pare utilă pentru copil, nu este apreciată de către micuț. Păpușile.„vii”, dinozaurii vorbitori, mașinile cu telecomandă și roboții, casele cu două niveluri pentru păpuși – toate sunt obiecte la care ați visat dumneavoastră în copilărie,  nu ați avut parte de ele și acum visați la ele. Iar copii moderni sunt interesați de  ele o zi-două. Urmăriți jocul copiilor și veți înțelege că un set simplu de construcție și mașinile obișnuite sunt jucăriile lor preferate. Acestea le permit să-și folosească imaginația  și să se joace independent.

8. Nu cumpărați lapte praf, alăptați micuțul

Imaginați-vă că acesta este o temă perfectă pentru un articol de economie. Alăptând  chiar numai o jumătate de an,  fără a introduce amestecuri și apa sau fără suplimente veți putea economisi  (sunt recomandările  OMS). Iar dacă prelungiți alăptarea de la 6 luni la un an, economiile vor fi evidente.

Ce să faceți ca să nu vă ruinați cumpărând lucruri pentru copil: 9 reguli pentru a economisi

9. Nu folosiți serviciile cu plată dacă beneficia  gratis de ele

Ne referim, în special,  la serviciile medicale. Mitul că serviciile contra plată sunt mai calitative nu mai este popular. Factorul uman acționează similar în ambele situații, o infestare sau o diagnoză greșită e posibilă atât în centrele cu plată, cât și în policlinicile raionale.  Dumneavoastră decideți unde să mergeți, dar dacă copilul este sănătos, nu contează  unde mergeți să efectuați controlul profilactic. Dar dacă sănătatea copilului vă îngrijorează, este corect să căutați un specialist personal, în care să aveți încredere, dar să nu faceți alegerea în funcție de  prețurile stabilite de centrele medicale.

Sursa