Postul Paştelui, alături de Săptămâna Patimilor reprezintă pentru credincioşi ducerea luptei cu propria fiinţă, după reguli bine stabilite. Însă la fel de adevărat este că există persoane care ajung să-şi orânduiască perioada de post în funcţie de ceea ce cred că este potrivit pentru sine, de sfaturile celor din jur, mimând datoria de bun creştin. Preotul Eugen Tănăsescu a vorbit despre dorințele trupești în această perioadă, conceperea copilului în post și alte detalii pe care ar trebui să le cunoască fiecare creștin.

”E adevărat că cel care se uneşte în afara căsătoriei cu o femeie păcătuieşte, dar Eu vă zic vouă că şi cine a şi poftit femeie în inima lui, a şi desfrânat, chiar fără a face fapta. Nu poți să posteşti trupeşte dacă nu posteşti şi sufleteşte. Pentru că pofta te va face la un moment dat să cauți. Aşa că începe să posteşti cu sufletul şi o să vezi că apare şi puterea de posti cu trupul.

Nu degeaba sunt mulți cei care spun că nu pot ține acele zile de post negru. Nu pot pentru că pofta încă lucrează în ei. Când ai omorât pofta va veni şi putința, pentru că te vei hrăni cu har divin. Dumnezeu chiar te hrăneşte, dar pe măsură ce te îndrepți curățindu-te”, susține preotul Eugen Tănăsescu.

Conceperea copilului în post sau în Săptămâna Patimilor – părerea preotului

O problemă spinoasă este cea a copilului conceput în perioada postului sau a Săptămânii Mari, fiind o situație care intră tot în categoria plăcerilor trupești.

“Discuția aceasta este interesantă pentru că apare relația dintre sexualitate şi procreație. Trăim nişte vremuri foarte pornografizate, în care căutăm mai mult plăcerea sexului, nu şi roada sexualității, şi anume procrearea. Dumnezeu a lăsat omului această plăcere a sexualității pentru că prin act în sine se concepe un copil, iar plăcerea este ca o binecuvântare pentru responsabilitatea ce urmează.

Citește și articolul Un preot, despre relațiile intime în post: ”În cazul în care nu se pot abține, măcar să țină cont de aceste 3 zile”

Omul aruncă însă roada la o parte, pentru că omul modern nu mai vrea copilul, ci numai plăcerea. Însă conceperea unui copil în perioada postului înseamnă că nu ai conştiință creştină. Neavând conştiința creştină, spun sfinții părinți ai Bisericii, pui în pericol atât viața ta, cât şi a copilului. Nu doar în sens fizic, ci mai grav, îi pui în pericol viața sufletească, identitatea, educația lui, iar toată viața sa va fi bulversată”, spune preotul Tănăsescu.