Potrivit vechilor rânduieli bisericești, botezul bebelușului ar trebui să aibă loc la maximum 40 de zile de la naștere, pentru ca Dumnezeu să-i trimită acestuia cât mai curând îngerul păzitor. Această rigoare nu mai este, însă, respectată în zilele noastre. Tocmai de aceea, ar trebui să cunoști când nu e bine să faci botez și în ce condiții poți organiza acest eveniment dacă, totuși, alegi să-l faci într-o perioadă în care, teoretic, este interzis.
Cele 40 de zile de la naștere sunt legate și de mama bebelușului, normele bisericești interzicând accesul acesteia în biserică în această perioadă. După trecerea celor șase săptămâni, mama are voie să intre în biserică. Dar doar după ce preotul îi citește o molitfă specială.
În zilele noastre, rânduiala celor 40 de zile nu mai este respectată întrucât organizarea unui botez presupune mult mai multe aspecte. Botezurile de azi nu mai fac referire strict la slujba ținută de preoți în biserică, ci au devenit aproape sinonime cu petrecerile. De aici provin principalele piedici.
Găsirea unui restaurant disponibil necesită timp. La rândul lor, invitații trebuie să fie și ei disponibili, iar asta reprezintă o problemă reală dacă botezul se face în cursul săptămânii. Și nu în ultimul rând, părinții trebuie să aibă timp să strângă suma de bani necesară organizării unui astfel de eveniment.
Prin urmare, botezul se mai organizează foarte rar în intervalul de 40 de zile de la nașterea micuțului, cutumele vieții cotidiene permițând extinderea acestei perioade la 1 an.
Când nu e bine să organizezi botezul bebelușului?
Prin prisma faptului că botezul este aproape întotdeauna urmat de petrecere, nu este bine ca acesta să fie organizat nici în post, nici în sărbătorile cu cruce roșie. Asta nu înseamnă, însă, că preoții nu creștinează copii în aceste perioade. Slujba botezului poate fi ținută fără doar și poate. Dar recomandarea este ca aceasta să nu fie urmată de o petrecere. Postul este o perioadă a întoarcerii către Dumnezeu, a liniștii sufletești. O perioadă în care cei care se consideră buni creștini și-o petrec în smerenie și rugăciune. De aici incompatibilitatea cu ideea de distracție.
Există, totuși, și varianta botezului în post urmat de o masă simplă, la care invitații să mănânce bucate de post. De asemenea să se renunțe la muzică și la dans. Nu este, însă, o variantă agreată de prea mulți părinți. Căci botezul copilului este un motiv de bucurie pentru orice familie. Privit din această perspectivă, este lesne de înțeles de ce orice părinte își dorește să transforme acest moment într-unul memorabil.
Iată când nu e bine să faci botez dacă îți dorești neapărat și o petrecere după slujba de la biserică:
- în cele patru posturi mari de peste an: postul Paștelui, postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, postul Adormirii Maicii Domnului și postul Crăciunului;
- de Întâmpinarea Domnului;
- începând din săptămâna lăsatului sec de carne;
- în Săptămâna Luminată;
- de Înălțarea Domnului;
- de Rusalii;
- de Adormirea Maicii Domnului;
- de Tăierea capului Sf. Ioan Botezatorul;
- de Nașterea Maicii Domnului;
- de Înălțarea Sfintei Cruci;
- de la Crăciun până la Bobotează.