Respirația este una dintre cele mai importante procese fiziologice din viața omului, însă, doar o respirație nazală corectă este garanția sănătății. Trecerea anevoioasă a aerului prin cavitățile nazale reprezintă un motiv de consultare neîntârziată la medicul specialist, pentru că unul din motive poate fi deviația septului nazal care necesită a fi remediată. Despre simptome și tratament va relata directorul clinicii pentru afecțiuni ORL din cadrul Spitalului Clinic Republican, profesorul Sandul Alexandru.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul

Sandul Alexandru

director clinicii pentru afecțiuni ORL din cadrul Spitalului Clinic Republican, profesor

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Domnule Alexandru, într-adevăr, deviația septului nazal poate genera neplăceri serioase?

- În primul rând, deviația septului nazal îngreunează respirația nazală ceea ce și devine cauza dezvoltării proceselor patologice. Curbura îndelungată a septului nazal duce la dezvoltarea rinitei vasomotorii, care, ulterior, poate trece într-o formă hipertrofică cronică. În rezultat, are loc îngroșarea cornetelor nazale inferioare, respirație continuă să se deterioreze, iar starea pacientului se înrăutățește. De multe ori, deviația septului nazal provoacă complicații din partea sinusurilor paranazale. Se perturbează procesul natural de ventilare a sinusurilor, în ele se creează o presiune negativă, apoi se formează exsudatul, infectarea căruia și duce la apariția puroiului, adică, are loc un proces purulent-inflamator cronic. Prin urmare, tratamentul afecțiunilor nazale trebuie să înceapă de la îmbunătățirea aerisirii cavității nazale. Deviația septului nazal, de asemenea, poate genera dureri de cap, nevralgii. Trebuie de menționat că septul nazal poate fi deformat cu deviație la dreapta, la stânga, în forma – S, pe plan orizontal și vertical. Deformarea poate fi sub formă de creastă sau ghimpe și fiecare schimbare de formă, în felul său, influențează simptomele clinice ale pacientului.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Adică, la prima vedere i deviație inofensivă a septului nazal poate genera disfuncții serioase în activitatea organismului, care progresează rapid?

- Da, în cazul unei deviații a septului nazal se poate monitoriza o înrăutățire permanentă a stării pacientului. Se știe că nasul îndeplinește diverse funcții: respiratorie – asigură pătrunderea aerului prin pasajele nazale, faringe, laringe la plămâni; de protecție – are loc curățarea aerului de praf, bacterii și pătrunderea oricăror particule străine în tractului respirator inferior; precum funcția de hidratare, de încălzire și miros. Atunci când funcțiile de protecție nu sunt asigurate, asta se răsfrânge negativ asupra faringelor, traheii și bronhiilor, asupra sistemului nervos al omului, se înrăutățește calitatea somnului , apare sforăitul, apare predispunerea la schimbarea auzului ș.a.m.d. De exemplu, dacă un copil respiră greu pe nas , el doarme cu gurița deschisă, asta înseamnă că sunt afectate amigdalele care se pot inflama, este afectată mucoasa laringelor, traheii și bronhiilor. Respectiv, răcelile frecvente sunt garantate. Dificultatea respirație nazale duce la modificări în gât, hipertrofia omușorului și palatului moale slăbiciune musculară a palatului moale, care declanșează sforăit. Înrăutățirea auzului apare drept urmare a hipertrofiei cornetelor nazale inferioare și închiderea gurii trompei lui Eustachio cu reducerea ventilației cavității timpan.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Care sunt principalele cauze ale deviației septului nazal?

- Una din cauze este trauma nasului. De altfel, această patologie poate fi dobândită în urma unei traume serioase, cum ar fi un accident, de exemplu, dar și o traumă neînsemnată din copilărie, fie că este forma despre o lovitură de minge sau o căzătură. Uneori, copilul se naște deja cu predispunere la devierea septului nazal.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Adică această diagnoză poate fi stabilită încă din copilărie?

- Diagnoza se poate stabili și în copilărie, însă, până la vârsta de 18 ani, intervențiile chirurgicale se desfășoară doar în baza unor indicatori vizibili și doar în cadrul clinicilor ORL specializate pentru copii. Problema constă în faptul că intervenția excesivă la cartilajul septului nazal duce la ceea că, odată cu creșterea pacientului, se deformează forma exterioară a nasului. Aici există anumite subtilități, dacă se îndepărtează mai mult decât este cazul, asta poate duce la deformarea formei exterioare a nasului. Cartilajul servește drept carcasă și dacă intervenția nu a fost făcută corect nasul își poate schimba, ulterior, forma.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Dacă am ajuns la intervenții, să continuăm acest subiect. Deviația septului nazal poate fi eliminată doar chirurgical?

- Remedierea deviației septului nazal presupune doar metode chirurgicale de tratament. Intervenția are loc sub anestezie locală și internă, pacientul nu simte, practic, nici un fel de durere. Dacă intervenția nu va genera schimbarea cornetelor nazale, chirurgul nici nu le atinge. Dacă, însă, pacientul manifestă demult timp această afecțiune, nu se adresează cu anii la medic și au survenit schimbări serioase din partea cornetelor nazale inferioare, așa numita rinită hipertrofică cronică, concomitent, trebuie să fie soluționată și această problemă - să fie înlăturată deviația nazală și să fie micșorate în volum sau schimbată poziția cornetelor nazale inferioare pentru îmbunătățirea respirației nazale.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Mulți au reținut că asemenea operații le-au provocat un șir de neplăceri, astăzi, situația s-a schimbat?

- Evident, astăzi sunt alte aparate medicale, alte instrumente. Medicii fac schimb de experiență, schimbă abordarea tratamentului și executarea tehnică a intervenției. Dacă anterior, se elimina partea anterioară a septului nazal, iar în consecință, vârful nasului se lăsa, acum știm că eliminarea părților frontale ale septului nazal este strict interzisă. Este necesar de lăsat circa 1,5 cm pentru ca vârful nasului să nu se așeze, de asemenea, este necesar de a lăsa circa 1- 1,5 cm în părțile superioară ale septului pentru ca podul nasului să nu se lase. Cartilajele eliminate se modelează și, de cele mai multe ori, ele trebuie reamplasate între foliile mucoasei peretelui despărțitor. Intervențiile la mucoasa cavității nazale trebuie abordate cu grijă. Acum, noi nu folosim atât de des tamponada septului nazal după rezecția submucoasei, ci mucoasa este suturată sau se instalează plăci speciale temporare pentru a preveni formarea de hematoame și abcese în perioada postoperatorie.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Ce ne puteți spune despre remedierea cu laser?

- De multe ori, oamenii vin la clinică și primul lucru pe care-l întreabă este dacă tratamentul va fi cu laser. Trebuie să le explicăm că laserul nu va soluționa problema legată de septul nazal. Laserul este folosit pentru cauterizarea sau incizia mucoasei, dar restul este responsabilitatea chirurgului. Laserul poate fi utilizat pentru distrugerea țesutului cavernos al cornetelor nazale inferioare, dar acesta nu este legat de un sept deviat. Pentru fiecare afecțiune trebuie să existe indicații speciale pentru tratamentul printr-o metodă sau alta.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul În ceea ce ține de perioada postoperatorie, cât de mult durează reabilitarea și cât timp urmează să petreacă pacientul în spital?

- Pacientul este internat cu o zi înainte de operație, el trebuie să aibă cu sine toate analizele necesare, pacientul este examinat de anesteziolog, are loc o pregătire medicamentoasă preoperatorie. În ziua următoare se desfășoară intervenția chirurgicală. În a doua zi după operație, din cavitatea nazală se scot turundele cu unguente (dacă acestea au fost introduse), sau plăcile care au fost montate pentru fixarea septului nazal. Practic, peste o zi, pacientul poate fi externat. Ulterior, fără nicio îndoială, pacientul trebuie să fie monitorizat de medicul care l-a operat. Acest lucru este important, pentru că medicul care a efectuat intervenția știe cel mai bine ce complicații au survenit în timpul operației, care sunt porțiunile care necesită o mai mare atenție, pentru ca să nu facă hemoragii, ca să nu fie generate procese adezive. După intervenția chirurgicală, respirația nazală nu se restabilește imediat, ci timp de o lună, de aceea, pacientul nu trebuie să sconteze că va începe a respire imediat după înlăturarea medicamentoaselor din cavitatea nazală. De regulă, după intervenție, respirația este și mai proastă pentru că are loc reacția țesuturilor la trauma operatorie. Abia peste o lună pacientul poate evalua rezultatul intervenției, nu mai devreme.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Domnule Alexandru, Spitalul Clinic Republican este unul din centrele de frunte în chirurgia ORL. Dacă pacientul vrea nu doar să aibă grijă de sănătate îndreptându-și septul nazal, dar și să recurgă la operație plastică, aceste intervenții pot fi efectuate concomitent?

- Dacă pacientul, în afară de deviația septului nazal, mai prezintă și deformarea formei exterioare a nasului, mai bine să se desfășoare concomitent etapa funcțională și estetică. Voi explica, pentru îndeplinirea cu succes a unei rinoplastii, care să aibă un rezultat bun, uneori sunt necesare transplanturi, pe care noi le luăm din cartilajul septului nazal. Dacă, însă, pacientul, își îndreaptă septul, dar anterior a mai fost supus unei intervenții estetice, noi ajungem la necesitatea de a obține un transplant de cartilaj de ureche (forma pavilionului urechii externe nu se schimbă), sau de la cartilaj de coaste.

Acest lucru este puțin mai complicat, însă, în cazul rinoplastiei, niciun fel de transplanturi sintetice nu oferă efecte bune. De aceea, dacă pacientul planifică să îndrepte septul nazal și să-și schimbe forma nasului, aceste lucruri trebuie făcute în cadrul unei și aceleiași intervenții chirurgicale. Mai mult decât atât, eu consider că rinoplastia trebuie făcută de un medic ORL, ci nu de stomatologi sau chirurgi cu profil extins, așa cum se mai întâmplă. Chirurgul urmează să facă concomitent două etape – estetică și funcțională, nu putem risca cu calitatea respirației nazale garantând frumusețe doar.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Vom realiza neapărat încă un interviu despre rinoplastie, este un subiect foarte interesant, dar să revenim la septul nazal. Îndreptarea acestuia este prevăzută și în programul de asigurări medicale?

- Deformarea septului nazal este o boală, de aceea, polița de asigurare medicală acoperă cheltuielile pentru intervenția chirurgicală, iar operația estetică – este frumusețe și nu se încadrează în acest program.

Când nasul nu respiră: Cum remediem curbura de sept nazal. Interviu cu Alexandr Sandul Cât de răspândită este această afecțiune și cât de des pacienții decid să se opereze?

- Este o patologie destul de răspândită, dar nu toți se adresează după tratament. Uneori, oamenii consideră că nu se merită să se expună unor astfel de riscuri pe care singuri le inventează și nu înțeleg cât de negativ este impactul deviației septului nazal asupra întregului organism. Dacă e să vorbim despre statistică, anul trecut au fost efectuate 500 de operații la septul nazal și circa 600 de intervenții endoscopice a nasului și a sinusurilor paranazale.

Sperăm că aceste răspunsuri oferite de specialist vă va determina să vă gândiți mai serios asupra propriei sănătăți! În timpul apropiat, propunem să publicăm o listă a clinicilor din Chișinău unde se fac asemenea intervenții și cât vă poate costa operația.